“Mi emberek még mindig csak kicsit intelligensebb állatok vagyunk” – TREASONDOM-interjú (05.27.)

Legújabb interjúnkban az erdélyi TREASONDOM zenekarnak dobtunk fel egy jól irányzott kérdéscsokrot a névválasztásról, legnagyobb inspirációról, dalötletekről, koncertélményekről és még sok minden másról. A kérdésekre a banda frontembere és gitárosa, Bakó Hunor válaszolt. Lássuk hát!

Interjúalany:

TREASONDOM
Bakó Hunor - ének, gitár

Traidusk: Miként foglalnátok össze a zenekarotok eddigi történetét? Honnan ered a név? Kinek az ötlete volt?

Sziasztok! Elsősorban köszönjük a lehetőséget! A zenekart négyen alapítottuk, 2017 őszén: Barni (dobok), Botond (gitár/vokál), Feri (basszusgitár) meg én – Hunor (gitár/vokál). Mindannyian régi barátok vagyunk, Feri a testvérem. Röviden annyi, hogy Barninak és Botondnak volt egy közös death/thrash bandája, oda szálltam be gitárosnak, aztán később jött Feri bőgőzni, majd úgy döntöttünk kezdünk mindent elölről, tiszta lappal, és ez lett a TREASONDOM.

A nevet én találtam, a szó egy levélben szerepelt, amit az Egyesült Államok egyik első elnöke intézett a néphez egy látogatása után. Finoman szólva nem volt elragadtatva az ott látottaktól, lehordta őket mindennek, amiért lopnak, csalnak, hazudnak és úgy jellemezte az egész közeget, hogy ’treasondom’, egyből megtetszett, kifejező, és nem volt foglalt, a többiek is egyből rábólintottak. Az illető nevét sajnos nem sikerült megjegyezni, mióta létezik a zenekar, már nem találom a levelet pedig végigtúrtam az egész netet, de a keresőmotorok csak velünk kapcsolatos dolgokat vagy politikai cikkeket dobnak fel.

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom az eddigi történetet, akkor gyors zenét játszunk és lassan haladunk.

T.: Mikor jött el az a pillanat az életetekben, amikor úgy döntöttetek, hogy hangszert/mikrofont ragadtok?

Azt tudom, hogy mindannyian korán kezdtünk metalt hallgatni és mind autodidakta módon tanultunk zenélni… azóta is folyamatban van. Botond és Barni nagyjából együtt kezdték el kb. 15 évesen, egyből zenekart alapítottak. Én egész kiskoromtól kezdve szerettem volna gitáron játszani, de nem tudtam, hogy tanár nélkül is meg lehet tanulni, így mivel nem volt rá keret, maradt az álmodozás. Végül 14-15 évesen kezdtem el nyüstölni egy bolgár gitárt, ami a nagynéném tulajdona volt, aztán nekem adta, 16 voltam amikor nyári munkából megvettem az első elektromos gitárom, akkor kezdtem el komolyabban, napi több órát gyakorolni. Évekig csak itthon játszottam, mindenféle thrash meg death metal feldolgozást. Később lett egy basszusgitárom is, azt kapta meg Feri amikor elkezdett jönni velem próbákra ’16 környékén. Nem volt bőgősünk, tudtuk, hogy jó hallása van, úgyhogy ’kineveztük’, előtte pengetgetett, de nem játszott komolyabban, viszont hamar felzárkózott.

A ’mikrofon ragadás’ meg kényszerből jött. Ez a környék nem igazán bővelkedik metal/punk/extrém zenészekben. Nem sok esélyt láttunk rá, hogy találunk valakit, akivel emberileg is meg hozzáállásban is minden klappol, ráadásul ugyanolyan zenét akar játszani, mint mi, úgyhogy elosztottuk a vokál részeket Botond és köztem. Kellett hozzá pár hónap meg rengeteg próba, hogy belerázódjunk, de utólag nézve jó döntés volt.

T.: Mely bandák inspirálnak titeket a leginkább?

Kezdettől fogva a legnagyobb hatással a ’80, ’90-es évek thrash, death, grind bandái voltak ránk, majd később bejött a képbe a crust és a dbeat. Hosszú a lista: Entombed, Slayer, Death, Nasum, Carcass, At The Gates, Dismember, Morbid Angel, The Haunted, Vomitory, Decapitated, Kreator, Bolt Thrower, Misery Index, Dying Fetus, Napalm Death, Rotten Sound, Disfear, Tragedy, Wolfbrigade és még sorolhatnám.

T.: Mi jelenti a legnagyobb kihívást számotokra a zenélésben?

Hogy időt és pénzt találjunk mindenre, amit meg akarunk valósítani. Mindent mi csinálunk, ami a zenekarral kapcsolatos: az első anyagunkat mi adtuk ki, booking, promóció, videók készítése, dalok felvétele, a merch nyomtatáson, keverésen és maszteren kívül minden „házon belül” történik. Durván megnőttek a költségek az utóbbi években, így lassabban haladunk, mint szeretnénk.

T.: A zenélés mellett milyen más szabadidős tevékenységet űztök, ami segít kikapcsolódni?

Túl sok szabadidőnk nincs a zenekar dolgai és a magánéleti kötelezettségek mellett, de szeretek hobbiból főzni-sütni, koncertekre járni, vagy a zenekartagokkal csak úgy együtt lógni. Barni és Botond nagy autó rajongók, valamit folyamatosan bütykölnek, Barni emellett motorozik, Botond régi laptopokat gyűjt és újít fel. Feri barkácsol és a kertben meg a természetben üti el az időt.

T.: Mi alapján választotok témát a számaitokhoz? Van-e olyan téma, amiről még nem írtatok dalszöveget, de mindenképpen külön figyelmet érdemelne egy dalban?

Úgy jellemezném, hogy death/grind banda vagyunk hardcore punk szövegekkel. A zenekart csatornának használjuk a negatív energiák levezetésére.  Arról szoktam szöveget írni, ami a legjobban foglalkoztat, amit átélek vagy ami feldühít. Lehet az a környezetrombolás, egzisztenciális kérdések, gyász, társadalmi problémák, politikusok és vallási vezetők szarkavarása vagy a mindennapi mókuskerék, széles a spektrum. Inspiráció akad bőven (Kelet Európa ugyebár), néha elég egy hír vagy egy fejléc és elindul a lavina, lejegyzem a gondolatokat, aztán később az adott dalra formálom őket.

Kifejezetten aggaszt a mesterséges intelligencia térnyerése a valódi alkotással szemben, szomorúnak tartom, hogy idővel kiszoríthatja a művészetből az emberi faktort, esélyes, hogy lesz róla dal a jövőben.

T.: Honnan jött az ötlet a ’The Flesh Consumes The Mind’ videóklipjéhez? Mit érdemes tudni a dalról? Mi ihlette?

Maga a dal arról szól, hogy mi, emberek még mindig csak kicsit intelligensebb állatok vagyunk, ösztöneink, fizikai szükségleteink és függőségeink vezérelnek minket, azok határozzák meg döntéseinket. Ezen nem tud változtatni se a vallás, se a technológia, hiába a képmutatás. Ráadásul úgy fogyasztunk, mintha nem a saját életterünket tennénk vele tönkre.

Olyan videót szerettem volna, ami alátámasztja a szám mondanivalóját. Semmiképp nem a „zenekar játszik egy lepukkant gyárban/raktárban/a Holdon és mindenki nagyon kemény” történetben gondolkodtunk, valamilyen sztorit akartam. A mértéktelen fogyasztás megjelenítésének ötlete már megvolt, aztán egy éjjel, amikor nem tudtam aludni, beugrott a kép a csattanóval. Először úgy állt a dolog, hogy keresünk hozzá valakit, aki leforgatja és megvágja az én irányításommal, végül úgy döntöttünk megcsinálom az egészet én, volt némi előképzésem a végzettségem miatt, így a teljes videó házon belül készült.

T.: Mi a legmaradandóbb koncerthez kapcsolódó emléketek?

A legmaradandóbb talán mindannyiunknak a szlovák In Memoriam Fest, 2019 nyaráról. Éjfél után kellett volna fellépnünk a menetrend szerint, de késések miatt valamikor 2 körül kerültünk színpadra. Elég kihalt volt már minden, először voltunk Szlovákiában, semmi nem utalt arra, hogy pár talajrészeg fickón kívül bárki is kíváncsi lesz ránk. Aztán, ahogy belekezdtük, durván ránk cáfoltak. Elkezdtek özönleni az emberek, a második számnál már tele volt a küzdőtér és ment a circle pit, a lábunk alatt érződött, ahogy az első sorban lévők ököllel verik az ütemet a színpad szélén. Teljes libabőr volt végig, mintha a 90-es évek elejére utaztunk volna, vissza a death metal hőskorába. Sajnos vizuálisan nem sikerült megörökíteni, mert annak ellenére, hogy két kamerát állítottunk a színpad mindkét felére, az egyik a rezgéstől elfordult az állványon és kb. a bokánkat vette, a másikat meg Feri elfelejtette bekapcsolni kezdés előtt.:D 

T.: Van-e olyan helyszín, ami abszolút bakancslistás nálatok fellépés tekintetében? Melyik zenekar/előzenekar társaságának örülnétek a legjobban?

Több is van, de az Obscene Extreme fesztivál az abszolút bakancslistás hely, szerintem ott nagyon működne amit csinálunk, meg őszintén, ki ne akarná megtapasztalni zenélés közben, hogy a moshpit közepén egy banán és egy dinoszaurusz jelmezes fickó egymást csépeli egy felfújható krokodillal? Zenekarok tekintetében bármelyiket mondhatnám a hatásoknál felsoroltakból, egy Hatesphere, The Kandidate vagy Wormrot társaságának is kifejezetten örülnénk.

T.: Mik a terveitek a jövőre nézve? Mire számíthatnak tőletek a követőitek az idei évben?

A terv az, hogy idén megjelenik még két új számunk, videóval együtt. Az egyikhez már kész a fejemben a forgatókönyv, csak meg kell valósítani. Hamarosan nekilátunk rögzíteni a dalt, valamikor nyáron kiadjuk. Emellett szeretnénk minél több helyre eljutni az új dalokkal és többet játszani Magyarországon is. Legközelebb Budapesten koncertezünk, június 10-én a Riff-ben a Foetal Juice (UK), a Nganga (UK) és a Gore Thrower (HU) társaságában. Köszönjük, hogy időt szántatok ránk és köszönet az olvasóknak is!

T.: Mi köszönjük az interjút!

TREASONDOM

by: Traidusk & Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: