“A népdaloknak nagy mélységet ad szerintem az, hogy nem csak egy szerző személyes érzései vannak bennük, hanem egy egész közösség érlelte őket” – Itinera-interjú (05.28.)

Ezen interjú keretein belül egy valódi kuriózummal ismerkedhettek meg. Az Itinera merészen ötvözi a magyar folklórt az elektronikával, mindezt már-már pszichedelikus, transzcendális élményként tálalva. Betekintést nyerhettek abba, miként születnek ezek a különleges dalok és koncepciók, valamint olvashattok a jövőbeli terveikről is, amennyiben felkeltette az érdeklődéseteket.

Interjúalanyok:

Itinera
Horváth Anett - Ének
Nagy Ádám Tamás - Billentyű, zenei alapok

Fujimi: Különleges formáció a tiétek. Ritkán dolgozunk olyan zenekarral, ahol a hagyomány, a magyar kultúra egyes elemei szolgáltatják az alapokat, itt azonban központi elem a hazai folklór. Miféle kötődés által kezdtetek bele ebbe a fajta zenélésbe? Minek köszönhető, hogy a magyar dalszövegek alkalmazása mellett döntöttetek?

Anett: Gyerekkoromban majdnem egy évtizedig néptáncoltam, ezért közel áll hozzám a dallamvilág, a népi kifejezésmód. Amikor felnőttem, sem távolodtam nagyon el ettől a világtól, például egyik kedvenc hazai zenekarom a Góbé, akik szintén népzenére alapoznak. Maga az irány teljesen véletlenül, egy koronavírus alatti unatkozásból indult, amikor több másik dal mellett egy népdalt is feldolgoztam a looper station-ömmel és rájöttem, hogy milyen jól szól, ilyenből többet is szeretnék. Ez már megalapozta a magyar szövegvilágot, amit ki szoktam egészíteni a saját szövegeimmel, illetve Kutor nálunk a latin expert, azokat a részeket ő írja. 

Kutor: A zenekarozás általános válsága alatt, gondolom, mindenkiben felmerült, hogy biztosan nem kellene-e inkább valami másra koncentrálnia – sokáig még az oltások ellenére sem lehetett látni, hogy a mindenféle variánsokkal meddig tarthat ez az egész, az sem volt irreális, hogy még évekig nem lesznek fellépések és tönkremegy az egész szórakoztatóipar -, mi viszont akárhogyan rágtuk a témát, arra jutottunk, hogy koronavírus meg válság ide vagy oda, minket a zenélés érdekel, és kész, úgyhogy elkezdtünk nagyon sokféle dolgot kipróbálni, és végül ez volt az, amire azt mondtuk, hogy jó így, ahogy van. 

F.: Honnan jött az ötlet, hogy a sokszor profán népiességet összefűzzétek az inkább földtől elemelkedett transzcendális zeneiséggel?

Anett: Nem igazán emlékszem, mert úgy indult a dolog, hogy csak tét nélkül jammelgettünk Kutorral, ő hozott valami ambient alapot, én ráénekeltem egy népdalt és mindenféle fura irányokba elmentünk. Meggyújtottunk egy füstölőt és nyomtuk órákig, míg a loopok állandó ismétlődésétől be nem kábultunk teljesen, a földtől elemelkedettség része talán innen jön.:D Így visszagondolva ez tényleg nem túl evilági érzés volt. 

Kutor: Ebben a zenében valahogyan összeérnek a preferenciáink, Anett részéről a népi világ, én pedig szeretem ezt az elszállós, introspektív, időtlen hangzásvilágot. 

A népdaloknak nagy mélységet ad szerintem az, hogy nem csak egy szerző személyes érzései vannak bennük, hanem egy egész közösség érlelte őket, olyan szövegek maradtak meg száz éveken át, amik elég egyetemesek voltak ahhoz, hogy újabb és újabb generációk azonosulni tudjanak velük. Ez az egész stílusnak ad egyfajta súlyt, ami azokra a szövegekre is ráragad, amik nem is népdalok, hanem mi írtuk őket. Persze nem minden népdal mély és szomorú, könnyed és vidám témák is vannak, mi nyilván inkább a súlyosabb dolgok felé gravitálunk.

F.: Az elektronikus hangszerek (és a dob) mellett gondoltatok esetleg arra, hogy mással is kiegészítsétek a zenéteket? (Citera, hegedű stb.) Mennyire tudnátok szerintetek tágítani ezt a perspektívát?

Kutor: Már haladunk is efelé, a live sessionhöz képest is van sámándob és kaval (kavalok!). Még ha úgy is tűnik, hogy komoly koncepciónk van, a valóságban elég experimentális, amit csinálunk, úgyhogy igen, sok dologra nyitottak vagyunk, ami nagyon nem megy szembe az alapokkal. Az persze tény, hogy egy új hangszeren nem lehet gyorsan megtanulni jól játszani, rosszul meg nem érdemes, ezért ilyesmit inkább beugró tagokkal tudok elképzelni. De egyszerűbb hangszerek, vagy olyanok, amiken már játszunk (cselló, gitár) esélyesen be fognak kerülni idővel, mert nem bírunk magunkkal.

F.: Mely típusú szövegek állnak hozzátok a legközelebb?

Kutor: Aminek van mondanivalója, mélysége, amik őszintén felvállalnak érzéseket, és amik gondolkodásra késztetnek a dal vége után is.

Anett: Egyrészt a jó ritmikájú, okosan megírt és szép szóképekkel teli szövegeket szeretem (Weöres Sándor és a Homokóra jól megfér nálam egymás mellett:D), másrészt azokat, amik minél kevesebb szóval minél többet fejeznek ki. Ehhez Platon Karataevtől az a sor, hogy “vízből van a túlsó part” az egyik legjobb példám.

F.: Írnátok pár sort a Pirkadat című klipetekről? Mit szerettetek volna közölni vele? Miről szól a dal?

Anett: Őszintén szólva a Pirkadat minden jó szándék ellenére nem az az irány, ami felé a későbbiekben menni szeretnénk. Az egyik első dalunk volt, amit megcsináltunk és közben az lebegett a szemem előtt, hogy ne legyen már sötét és nyomasztó, kell valami “fényes” is, valami vigasz, valami támasz az embereknek, pláne most. Ezért is az a sokszor ismétlődő sor a dal legvége, hogy “jön még reánk jó világ” és ezért is van egy pozitív, “barlangból a fénybe jutás” hangulata a videónknak. Hamar, még tavaly év közepén kitaláltuk, hogy ez lesz az első singlénk, de már azóta is nagyon sokat változtunk és sokat tisztult, hogy kik vagyunk és mit akarunk kifejezni. A Pirkadatot és az új klipes dalunkat, az Utazók Dalát is szeretem, de azt hiszem, hogy ha alapból van bennünk egyfajta melankolikus sötétség, azt mégis hagyni kell kitörni. Talán úgy is lehet segíteni az embereknek, ha nem mindig csak vidám dolgokról beszélünk nekik, hanem egyszerűen csak azt jelezzük feléjük: az élet hangulata néha borongós és ez rendben van.

 

F.: Mit érdemes tudni az újonnan megjelent videóklipetekről? Hasonló koncepció várható a jövőben is vagy kipróbálnátok valami mást?

Anett: Az Utazók Dala nevéből is adódóan az utazás szeretetéről, a kóborlás, kalandozás megszállottjairól szól. Van néhány ilyen megszállott világlátó barátunk, a videóban az ő mobilos felvételeik láthatóak. Nagyon örülünk, hogy ezt sikerült így összehozni, mert sokkal élőbb, “hihetőbb” lett a videó valós emberek valós élményeivel. Ami a koncepciót illeti, ilyen vidám dalokat a fentiek miatt nem tudunk ígérni, de mindenképpen szeretnék még ilyen szövegeket írni. Mivel szeretem a jó ritmikát, jó rímeket, alliterációkat, ezt az irányt mindenképpen folytatnám. 

F.: Hogy tervezitek, mikor várható esetleg egy albumkiadás?

Kutor: A tervek szerint idén megírunk (készülnek!) és felveszünk még dalokat, amik a már kész öt dallal együtt kitesznek egy lemezt. Hogy ezek a dalok, illetve egy lemez pontosan hogyan és mikor jelennek meg, azt viszont még nem tudnám megmondani. A lemez formátumot én személy szerint nagyon szeretem, single- meg streaming-világ ide vagy oda, az egyik legjobb érzés a kezemben fogni egy kész lemezt a munkámmal. Persze sajnos a valóságot nem lehet teljesen ignorálni.

F.: Hol láthatunk benneteket koncertek szempontjából a jövőben?

Anett: Június 24-én, az Analóg Music Hall-ban zenélünk két másik remek folk/tribal inspirálta banda, az Aftenstorm és a Spiritual Neurosis társaságában. Lesznek elszállós impró részek, pszichedelikus háttérvetítés, szóval totális bekábulást tervezünk, gyertek  átszellemülni! 🙂 Illetve sok további koncert is szerveződik, amiket még nem tudunk bejelenteni, de ha követtek minket, akkor egy idő után minden kiderül.

F.: Köszönjük szépen az interjút!

Itinera

by: Fujimi & Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: