“Ahány ember, annyi érzelem és értelmezés, de a negatív élmény a közös nevező” – Informer-interjú (10.31.)

Legújabb interjúnkban a kecskeméti nu metalcore alakulattól, az Informertől kérdeztünk, illetve kérdeztetek egyet s mást a zenekar életével kapcsolatban. Frontemberük, Ragó Norbert pedig nem volt rest mindenre is válaszolni! Mik a legfőbb inspirációik? Hogyan készülnek a dalok? Mik a terveik a jövőre nézve? A cikkünkből mindez kiderül!

Interjúalany: Ragó Norbert (ének)

Traidusk: Honnan jött a zenekarotok neve? 

2020-ban, amikor megbeszéltük a srácokkal, hogy újra kellene kezdenünk, ez volt konkrétan az első kikötés (lényegében mindenkitől), hogy nem Show Your Otherside-ként nyomjuk. Rövid, lehetőleg egyszavas zenekar névben gondolkodtunk, sok ötlet közül az Informer lett a befutó.

T.: Hangzásotok főként a manapság igencsak népszerű Nu-metalcore-ra épül. Szerintetek mi lehet az oka, hogy ismét olyan népszerűvé vált a nu-metal?

Gondolom van benne egy kis nosztalgia faktor is, de szerintem amire ma ráfoghatjuk, hogy ‘na ez tök nu-metal téma volt’ az mondjuk egy két hangból álló lassú döngölős téma, ezek valóban sokszor előkerülnek, de ezen kívül szerintem sok átfedés nincs az OG nu-metal zenekarokhoz.

T.: Mely zenekarok inspirálnak titeket leginkább? Akár egyénileg, akár az Informer hangzását tekintve?

A számokat én írom, és a pár albumos hallgatók közé sorolom magam, baromira nem vagyok aktuális, leginkább a 2015-ös Sworn In – The Lovers/The Devil album pörög nálam loop-ban. Persze Alpha Wolf és Dealer lemegy szintén, illetve a Soulkeeper – Holy Design albuma valami egészen kaotikus cucc. A Lotus Eater is ígéretes volt, de ők eltűntek. Szóval én kb. ezeket hallgatom, de mire összejön egy Informer szám, szerintem már totál más a végeredmény. A többiek egyébként hallgatnak black metaltól kezdve a progresszívig mindenfélét, így számok írásánál észben kell tartanom (legalább is az új/jövőbeli számoknál) a srácok egyéni igényeit is, még ha csak egy riff erejéig is tart a téma. Ez így kompromisszumnak is tűnhet, de az ilyen fúziókból tök jó dolgok születnek.

T.: Hogyan születnek a dalszövegeitek, mi a legfőbb ihletforrás? A szöveg vagy az instrumentál készül el hamarabb?

Sokszor van már pár ötlet miközben írom a számokat, de a szövegek mindig az instrumentálok után készülnek nálunk. A Dark Ceremony album szövegei annyira nem lettek jók szerintem, ugye volt 4-5 év szünet amíg egy mondatot nem írtam angolul, illetve a SYO-nál nagyon a rímekre sem figyeltem. Az Informer debüt lemezénél ez jelentette számomra a kihívást, visszarázódni és rímekben írni. Próbálok olyan dolgokról írni, amit a hallgató többféleképp értelmezhet. Az albumon pont a Dark Ceremony sikerült talán a legjobban szöveg ügyileg. Amikor a Fülelő foglalkozott vele, Jam az mondta, hogy ez a dal az öngyilkosságról szól – pedig az alapgondolat totál messze van ettől, de pont ez is a célom az újabb szövegekkel. Leginkább sötétebb, elborultabb világú dolog, ami előszaggat valamit mélyről, és azonosulni tudsz vele, ahány ember, annyi érzelem és értelmezés, de a negatív élmény a közös nevező, a negatív dolgok szerintem mindig nagyobb érzelmeket váltanak ki a hallgatóból, és könnyebb is vele azonosulni.

T.: Ha választanom kéne kedvenc dalt, akkor nálam a Dark Ceremony lemezetek zárótétele, a „The Boy Who Lived” a befutó! Mesélnétek kicsit a keletkezéséről?

Amikor megjelent a Northlane – Singularity lemez mindig is akartam egy Genesis+Scarab vibe számot, amikor kapcsolódik az egyik szám a közvetlen utána lévőhöz. Igazából adta magát a dolog, a Dark Ceremony-t egy hét alatt írtam meg, minden nap egy szám plusz egy fél, az utolsó napra úgy éreztem valami lazább cuccot kell csinálnom, ahol végre elsüthetem a Northlane szitut.

T.: Mit gondoltok, a következő lemezetek miben fog különbözni a Dark Ceremony-tól?

Nagyon remélem, hogy egy összeszedettebb, érettebb cucc lesz a következő lemez, de hogy erre mikor kerül sor? Egyelőre még kislemezre sem jött össze megfelelő cucc, két-három szám után elfogy az ihlet. Így a jövőben is egy ideig single-ök fognak kijönni.

T.: Említetted, hogy a Dark Ceremony-val nem feltétlenül vagy elégedett. Az It’s Fine és a Cancelled című dalaitoknál miben változott a recept? Közelebb áll már ahhoz, amit tartósan megcéloznátok irányvonalként?

Ezek is inkább kísérletezgetések, valójában mindkettő single teszt demok voltak, amikor szereztem egy bass VI gitárt, próbálgattam mit tud ebben a hangolásban. Idén is mindenképp szerettünk volna megjelenéssel készülni, új dolgok nem nagyon jöttek össze, így ezeket vettük elő. A következő pár single is valószínűleg az útkeresés jegyében fog létrejönni.

T.: A már említett két új single közül melyikhez forgatnátok egy klipet? Miként prezentáltok a választott dalt?

Az “It’s Fine“-nál tervben volt, de addig húztuk-halasztottuk, hogy nem lett belőle semmi. Lehet nem is baj, azért mégis csak négy és fél perc. Még az idén szeretnénk kiadni egy dalt, van klipötlet, de valószínűbb, hogy az is valami vizuállal fog megjelenni. Viszont azután két számot jelentetünk meg egyszerre (a tervek szerint tavasszal), az egyikre biztos lesz videó.

T.: Mint zenészek, és mint hallgatóság, személy szerint melyiket preferáljátok jobban? Egy fülbemászó refrént vagy egy jó breakdownt?

Ha egy olyan zenekarról van szó, amiben mindkettő megtalálható, akkor talán a refrén felé dől a mérleg nyelve, egy jó refrén hamarabb magával ragad mint egy jó breakdown. Mindkettővel csínján kell bánni, és bőven szabad kísérletezgetni.

T.: Ki lenne számotokra az abszolút „álom kollaboráció”?

Nem agyaltunk még featuringen, de igazából bárki akinek a zenéjét szívesen hallgatjuk.

T.: Mik a terveitek a jövőre vonatkozóan?

Írni egy fasza lemezt, előtte kiadni pár single-t, meg több fesztiválon jelen lenni, úgy körülbelül ennyi.

Követői kérdések

I. Mire vannak hangolva az új számok?

A két új single (It’s Fine, Cancelled) drop C1, alapvetően drop F-ben vagyunk.

II. Programozott-e a dob vagy élő?

A Dark Ceremony élő dob sok sample-lel, az új single-ök programozva vannak, viszont Simon szerkója van lesample-özve és abból csináltam virtuális hangszert. Ezt ki akartam már próbálni egy ideje, a single-ökre tökéletes.

Informer

Fotókredit: Barabás Levente

by: Traidusk & Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d