On The Horizon: Hiraeth (11.05.) #29

Szeptember végén látott napvilágot a Hiraeth legújabb lemeze, a Despite Bravery. A budapesti zenekar mindenképpen azok közé sorolható, akik nem alkotnak gyakran, de cserébe mindig ügyelnek a minőségre. Az idén kiadott EP-jük is egyértelműen ezt igazolja, így nem hezitáltam, amikor felvetődött annak a lehetősége, hogy szavakba önthetném az új szerzeményről alkotott véleményemet, némileg visszatekintve a lemez elődjeire is.

Zenekar: Hiraeth (HU)
EP: Despite Bravery
Műfaj: Posztmetal, posztrock
Kiadás éve: 2023
Kiadó: -

A “Hiraeth” háttértörténete:

“A zenekar 2014-ben alakult egy egyetemi baráti társaságból. Viszonylag hamar megtaláltuk a saját hangunkat, és 2016-ban ki is adtuk az első demonkat. Ezt követően több koncertet is lenyomtunk és haladtunk a számok írásával, viszont 2018-ban dobosunk, Tóth F. Marci sajnos úgy döntött, kilép a zenekarból. Jól jött, hogy ebben az időszakban (és azóta is) egy teremben próbáltunk az Erkölcsi Mozsdo zenekarral, hiszen végül az ő dobosuk, Kása Bence lett az új dobosunk, és az ő csatlakozásával elindultunk a súlyosabb, sötétebb számok írása felé.

2018 nyújtotta egyik nagy mérföldkövünket is, ebben az évben léptünk fel először az osztrák melodic hardcore Tripsitterrel, akik az egyik legnagyobb példaképünk és inspirációnk. Ezután ’19-ben újra felléptünk velük, majd a nyári Fekete Zaj fesztiválon is játszottunk, amit sajnos elmosott az eső, de cserébe a téli Zajon is felléphettünk, ami egy nagyon emlékezetes, teltházas koncertünk volt. Szintén ’19-ben léptünk fel az ukrán White Warddal és ebben az évben szerveztük meg először az Echo and Abyss post-rock minifesztivált, aminek már tervezzük a folytatását.

2022 és 2023 leforgása alatt adtuk ki a Riptide és Last Train from Cairo single-ket, illetve a Despite Bravery lemezt, de nem álltunk meg pihenni. Idén elkezdtünk kísérletezni az elektronika bevonásával a zenénkbe, Szabó Klaudiával már írtunk egy új dalt, amit a júniusi Keserv 1.0 során adtunk elő először az Aurórában. November végén újra hallható lesz majd, amikor a Black Particles és a pozvakowski társaságában lépünk fel, szintén a Keserv szervezésében. Figyeljétek a zenekarok és a Keserv Facebook-oldalait a részletekért!”

Diszkográfia

2016 - Demo (EP)
2022 - Riptide (Single)
2023 - Last Train from Cairo (Single)
2023 - Despite Bravery (EP)

Jelenlegi felállás

Kása Bence - dob
Zboray Kristóf Vencel - basszusgitár, ének
Püsök Norbert - gitár, ének
Szabó Klaudia - elektronika
Szrogh Bence - gitár

Amit véletlenül se hagyj ki: “Sunrise Parabellum”

Számomra a Sunrise Parabellum az, ami leírja, mennyi minden a Despite Bravery. Meditálás a hegyekben, egy újabb kihívás az életben, túllendülés, ugrás az ismeretlenbe és még hosszasan sorolhatnám. Sokrétű és izgalmas dal, remek indítása az EP-nek. A szám záró része kiváltképp hangulatos, mint egy spirituális kiszakadás a világból. Tagadhatatlan, hogy a Hiraeth a lezárásokat jól összerakta, a másik két tételnél is egy külön élmény volt az outró.

Miért lehet a “Despite Bravery” a Te EP-d? A fővárosi posztmetal csapat egy olyan lemezt rakott össze, ami mind terjedelmében, mind kvalitásában egy új Hiraeth-korszakot hozott el. A műfaji velejárók egyike, hogy gyakran találkozhatunk hosszabb dalokkal, de ez konkrétan ennél az anyagnál vált nagyon erősen érezhetővé. Az átlagosan tíz percet felölelő számok megteremtették azt a légkört, amitől egy szinte végtelennek tűnő utazásnak érezzük a Despite Bravery-t. A rendelkezésre álló idő növekedése több elvárással társul. Mindig fennáll a veszélye annak egy elnyújtott dalnál, hogy a különböző szegmensei nem kellően kidolgozottak, azaz hullámzik a megvalósítás minősége, esetleg monoton és ezáltal alkalmatlan az érdeklődés tartós fenntartására, vagy túlságosan kaotikus és nem érződik egy kiforrott egésznek, egy átgondolt számnak. Ez a Despite Bravery tételeinél nem okoz problémát. Amikor először belevetettem magam a dalok feltérképezésébe, nem tudtam, hogy milyennek is fog érződni az az időtartam, amit a meghallgatásukra szánok. Kellemes meglepetésnek bizonyult az a változatosság, ami mind a három számnál jelen van. Külön pozitívum, hogy más és más elemek teszik színesebbé és élvezetesebbé a dalokat. A Winter 1152 nyitánya egy az egyben azt sugallja, hogy valami nagy dolog van készülőben. Az EP középső és egyben legterjedelmesebb dala valóban egy egyedi élmény, amit nehéz megragadni és összegezni. A megteremtett hangulat és a zenekar tagjainak szerepvállalása, a hangszerek súlya is gyakran változik. Akadnak nyugodtabb mederben úszó, ünnepélyes, energikus és komor szekciók is. Számomra nem kérdés, hogy megtérül az, ha mindenki megkaphatja a saját kibontakozását. A gitárok, a basszusgitár, a dob és az elektronika is egyformán esszenciális, mindegyiknek megvan a maga helye és ideje, nincs elnyomva más komponens által és nem több a kelleténél. Az éneket csak azért nem sorolnám ide, mert minimális a jelenléte és elsődlegesen azt a célt szolgálja, hogy néhány másodperc leforgása alatt még súlyosabbá tegye az összhatást. A Suffer Well lényegében ezt igazolja a zárásával. A hidegrázós screamekkel méltó befejezést kapott nem csak a dal, de a lemez is. Kétségtelenül a személyes kedvencem ez a nagyjából két perc az EP-n! Továbbá az utolsó szám sajátosságaként kiemelném, hogy a három szerzemény közül ez törekszik a legnagyobb mértékben az állandóságra, egy megpihenés a megtett hosszú utat követően. Összefoglalva a leírtakat, a Despite Bravery egy barangolás a határtalan sötétségben, ahol olykor meglátjuk a fényt, a reményünket, hogy aztán ennek tudatában folytassuk a nem mindennapi menetet, egy új árnyalatára bukkanva az életünknek.

Mire számíthatunk a zenekartól a közeljövőben? 

Ha a Despite Bravery meghozta a kedveteket ahhoz, hogy még nagyobb teret biztosítsatok a Hiraeth-nek az életetekben, akkor van egy üdvözlendő hírem számotokra! November 30-án lemezbemutató a Dopaminban, a pozvakowski és a Black Particles társaságában. Kiváló alkalom a fájdalom személyes átvételére!

Hiraeth

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d