Úton az első X felé – Your Last Steps-interjú (11.07.)

Nem csak a következő év közeledik egyre jobban, de a nagykanizsai Your Last Steps tizedik születésnapja is. A metalcore formáció idén adta ki a legújabb albumát, a Láncot, majd pedig bejelentették a 2024-ben debütáló nagylemezük (Én, a teremtő) érkezését. A sűrű hónapok közepette egy interjúban kérdeztük őket a kerek évfordulót megelőző izgalmakról, a főbb fejleményekről, és még egy-két követői kérdésre is válaszoltak.

Interjúalanyok:

Your Last Steps
Bognár Máté - gitár, scream
Partics Krisztián - ének
Major Arnold - dobok
Péter Tamás - basszusgitár
Morvai Martin - gitár

Wolfy: Jövő januárban ünneplitek a zenekarotok tizedik születésnapját! Egyrészt, hogy született meg a Your Last Steps? Másrészt, mennyire hozta azt ez a zenei projekt, mint amit előzetesen vártatok tőle? Ha másabb lett az eredeti tervekhez képest a bejárt út, akkor miben tért el az elképzeléseitektől?

Nagy megfejtés nincs a zenekar létrejöttében, adott volt pár tizenéves fiatal srác, akik elhatározták, hogy márpedig zenélni fognak, mert az milyen menő dolog. Igaz a mai napra már csak a Boma (Bognár Máté, ritmusgitár/vokál/zene-dalszövegíró) maradt meg az eredeti felállásból és a zenei tervek sem úgy alakultak, ahogy azt annak idején elképzelték, hiszen eredetileg egy nagyon hörgős metalcore-szerűséget szerettek volna nyomni, ami nyilván nem jött össze, mivel a zenei képességek nem voltak túltolva (mondjuk ez ma is igaz:D), de ahogy teltek az évek, cserélődtek az emberek, úgy kezdett minden szépen a helyére kerülni. És mi lett ennek a 10 évnek az eredménye? Nos, ez majd januárban kiderül.

Miként nyert egyre nagyobb teret nálatok a zene? Hogyan jutottatok el odáig, hogy zenészek szeretnétek lenni? Kik voltak rátok nagy hatással?

Tagonként nyilván más a történet, van aki azért kezdett el zenélni, mert annak idején minden bokorban termett egy új hobbizenekar, van aki a szüleitől kapott gitárt, mert azt látták, hogy milyen szépen nyüstöli billentyűn a guitar hero-t, az énekesünk zenesuliba is járt 7 évig és ha már hatásokról van szó, na arról nehéz beszélni, főleg az Ő esetében, mert elnézve a spotify lejátszási listáját egy teljesen zenei útvesztő az egész. Belefutsz egy KoRnba utána jön egy Beethoven vagy Mozart, egy Pink… a többit meg le se merjük írni. Természetesen a régi nagyok is hatással voltak ránk, illetve a késői 2000-es évek bandái, bár a zenéinkben ez nem feltétlenül tükröződik.

Az elmúlt éveket nézve, melyik hazai zenekarokkal alakult ki szorosabb kapcsolatotok? Mennyire fontos szerintetek az, hogy a különböző zenekarok összefogjanak bizonyos szinten és támogassák egymást, akár közös koncertek szervezésével, akár kollaborációk kigondolásával?

Az elmúlt pár évben több zenekarral is sikerült szorosabb kapcsolatot kialakítani. Tavaly többször is felléptük a Pennhursttel, illetve a Pair o’ Dice-os srácokkal is. Szerintünk nagyon fontos, hogy össze tudjanak dolgozni a zenekarok, főleg a mostani helyzetben, hiszen együtt sokkal egyszerűbb elérni bármilyen célt és mindezek mellett már csak a társaság miatt is megéri, mivel sokkal jobb a hangulat, amikor egy ismerős zenekarral léptek fel egy helyszínen. Mi is a legutóbbi két fellépésünkre magunkkal hívtunk egy nagyon friss, új helyi zenekart a Without Frames-t, akik nyár elején nyomták le az első!! koncertjüket, pontosan azért, mert fontos az összetartás, hogy támogassuk egymást. Illetve jövőre már tervezgetjük a koncerteket, hogy kikkel, hol stb. Annyit mondhatok, hogy 2024 elég izgalmas év lesz számunkra.

A napvilágot látott dalaitok közül melyik áll a legközelebb hozzátok? Milyen témák számítanak kihagyhatatlannak a repertoárotokból?

Nyilván mindig a legújabb számok állnak hozzánk a legközelebb. A témák meg teljesen véletlenszerűek, ugye náluk a Boma szokta írni a zenék alapját, illetve a szövegeket is és nála teljesen hangulatfüggő, mikor mi jön ki belőle.

Hogyan viszonyultok ahhoz, hogy az újabbnál újabb bandák többségénél már az angol nyelvű dalokra épül minden? Járható út az, ha egy zenekar kitart az anyanyelve mellett? Milyen előnyei lehetnek egy magyarul megírt számnak? Felmerült bennetek, hogy angolul is alkossatok, vagy változatlanul a magyar dalszövegekre szeretnétek fókuszálni?

Mindenképpen maradunk a magyar dalszövegeknél, egyrészt ha már adott a gyönyörű anyanyelvünk, akkor érdemes kihasználni, másrészt az énekesünknek szörnyű az angol kiejtése.:D Viccet félretéve nyilván járható út, hogy kitartasz az anyanyelved mellett, csak számolnod kell vele, hogy nem magyar számokkal fogod végigturnézni a világot. Bár soha ne mond, hogy soha.

Közeledve az év végéhez, milyen volt a 2023-as esztendő a karrieretek szempontjából? Hogyan éltétek meg a Lánc debütálását februárban, a fellépéseket, illetve a bekövetkezett változásokat? Milyen visszajelzések érkeztek az idei albumotokkal kapcsolatosan?

Egy nagyon sikeres évet búcsúztathatunk idén szilveszterkor. Összességében nagyon jó kritikákat kaptunk az új albumra, természetesen a negatívokat is örömmel fogadtuk, hiszen azok talán még fontosabbak is, mint egy vállveregetés. A nézettség terén sincs miért szégyenkeznünk, hiszen a Csöndem vagy című számunk a YouTube-on átlépte a 100.000 megtekintést, amiért nagyon hálásak vagyunk mindenkinek. Koncerteken is érződik, hogy egyre többen kíváncsiak ránk, éneklik a dalainkat.

Jövőre jelenik meg az új nagylemezetek, az Én, a teremtő. Honnan ered a lemez címe? Kinek az ötlete volt? Esetleg megosztanátok néhány gondolatot az albumról, ami nem minősül szigorúan őrzött titoknak? Mennyivel tervezitek másra a koncepcióját és a hangzásvilágát, mint amit az eddigi megjelenéseitek kínáltak a hallgatóknak?

Az egyik szám mondanivalójából ered a cím, ennél többet meg azért nem szeretnénk elmondani, mert majd a dalokban úgyis benne lesz a válasz. Annyit tudni kell, hogy nem konceptalbumról beszélünk, igazság szerint véletlenül jöttek így ki a dolgok, de mindenképpen egy megújult zenei világ vár a rajongóinkra.

Mennyire éri meg egy nagylemezt összehozni, időt, energiát és pénzt tekintve? Milyen érzések kavarognak bennetek, amikor elkészül egy lemez? Általánosságban egy EP vagy egy album kiadását preferáljátok?

A nagylemezeknek már inkább csak amolyan hagyomány szinten van jogosultságuk, főleg a mi szintünkön. illetve egyfajta jelképe is egy adott időszaknak. Fizikai formátumban például nem is tervezzük, hogy kiadjuk, hiszen ez a piac eléggé visszaszorult, meg manapság már fél perc alatt a kezedben van minden új dal. Mire végezni szoktunk ténylegesen a zenékkel és eljutunk oda, hogy azokat ki is adjuk, addigra mindig van már pár demó elzárva jól mélyen, így mindig megyünk tovább, dolgozunk az új dalokon.

Számos koncerttel és fesztivállal a hátatok mögött, van olyan koncerthez vagy fesztiválhoz köthető emléketek, ami különösen kedves számotokra?

Egyet talán nem is lehetne kiemelni, ugyanis nagyon sok jó emlékünk van, sokféle fellépésről, főleg azokról, amikor egy koncert után nem az van, hogy pakolunk aztán irány haza, hanem közösen belevetjük magunkat az éjszakába.

Mielőtt még jönnének a követői kérdések! Mik a terveitek az új album kiadásán túl a következő évre, évekre, illetve hol találkozhatnak veletek legközelebb a rajongóitok?

Természetesen nagy erőkkel készülünk mindenféle finomsággal. Lesznek közös koncertek olyan zenekarokkal, akikkel eddig még nem volt szerencsénk. Készülünk teljesen megújult merch-ökkel, a többi információról pedig mindenki időben értesülhet majd a különböző platformokon megtalálható Your Last Steps-oldalakon.

Követői kérdések

I. Zalaiként a zalaiaktól: kis megyénkben milyen lehetőségeik vannak a feltörekvő zenekaroknak?

Az a tapasztalat sajnos, hogyha nincs valahol ismerősöd, akkor nagyon nehéz a környéken saját erővel leszervezni koncerteket. Nyilván akusztikusnál más a helyzet, de most a rendes nagyzenekari dolgokra vonatkozik. Mindig próbálkozni kell, sose szabad befejezni.

II. Egerbe egyszer eljöttök fellépni?

Rajtunk nem fog múlni, minden csak szervezés kérdése.:D

Your Last Steps

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d