A kezdet vége, a vég kezdete – Direct-interjú

A kiskunfélegyházi Direct a holnapi napon avatja fel legújabb dalát, mely azért is különleges lesz, mert egy új, rengeteg mindennel kecsegtető fejezethez érkezik a zenekar. Az interjúban kitértünk az elmúlt hónapok és évek történései mellett a csapat kedvenc bandáira, a dalszövegeik létrejöttére és a tehetségkutatós tapasztalatokra is. Emlékeztetőnek: holnap délután klip- és dalpremier!

Interjúalanyok:

Direct
Borsi Dorina - ének
Bálint Levente - basszusgitár, gitár
Farkas Bence - gitár
Kürti Bence - dob

Wolfy: Mozgalmasan, számos változással telt a zenekarotok útkeresése. A tagcseréket követően már teljesnek érzitek a csapatot? Van esetleg olyan szerepkör, amivel még bővítenétek a jelenlegi felállásotokat? Mennyire jelentett kihívást az, hogy összeforrjon a Direct és legyen egy jól érezhető összhang?

Levi: Sziasztok, nagyon szépen köszönjük, hogy megkerestetek minket ezzel az interjúval. Igencsak kalandos és útkereséssel teli volt a zenekar első pár éve. Gyakorlatilag ha nagyon szigorúan vesszük, akkor már csak én maradtam a legelső felállás tagjai közül, a többiek mind valamivel később csatlakoztak. A sok tagcsere ellenére viszont most érzem azt, hogy teljes a brigád. Teljesen harmóniában vagyunk egymással és mindenki ki tud teljesedni a próbákon és a színpadon is. Volt szó korábban arról, hogy jó lenne még egy gitáros a zenekarba, de ezt az ötletet elvetettük végül, mert egyszerűen annyira jó most az összhang közöttünk, hogy ebbe már nem szeretnénk belerondítani. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mennyire volt nehéz, hogy összeforrjon a csapat, azt tudom válaszolni, hogy semennyire. Mi nem csak zenekar vagyunk, hanem egyfajta kisebb család is. Rengeteg off programot szervezünk a zenélésen kívül, például együtt járunk kocsmázni és fesztiválozni is.:D Szerintem ez az egyik legfontosabb dolog egy banda életében, hiszen a közös élmények, az egymásra ráhangolódás teszi lehetővé azt, hogy könnyen megértsük a másikat és minden gördülékenyen menjen.

Az első dalaitokat 2021-ben adtátok ki. Kezdésnek ott volt a „Neked” elnevezésű single, majd következett az „Elsőre” EP. Miben fejlődtetek zenészként, illetve zenekarként ebben az eltelt két évben? Mit szeretnétek megtartani a régebbi Directből? Tudnátok olyan területet mondani, ahol azt gondoljátok, hogy még jobbak lehetnétek?

Bence: A Neked és az Elsőre EP óta nagyon sok minden történt a zenekarral. Az EP-re felkerült számok a zenekar kezdeténél lettek megírva, de már szinte a megjelentekor elkezdtünk egy kicsit elvontabb, keményebb irányba menni. Zenészként mindannyian sokat léptünk előre, technikailag, elméletben és alázatban is. Sokkal komplexebb, bonyolultabb, összetettebb számokat tudunk írni úgy, hogy az ne tűnjön öncélú hősködésnek egy-egy számban. Amiben pedig nagyot fejlődtünk zenekari szinten, az a háttér feladatok elvégzése, koordinálása, megosztása. Sokkal gördülékenyebben tudjuk most már menedzselni a bandát, és jobban megosztottuk a feladatokat egymás között. Az elmúlt években megtanultuk, hogy hogyan kell folynia egy zenekaron belüli kommunikációnak is. Persze olyan dolgokban is tudtunk szintet lépni, mind a színpadi előadásmód, vagy a közösségépítés, marketing, de ezek még bőven nem kiforrottak és teljesen tudatosak. Szeretnénk megőrizni a régi Directből azt az elszántságot és munkamorált ami egyébként még a mai napig tart, megmaradni azoknak az őszinte, laza srácoknak, akik bármit megtesznek a zenélésért és a céljuk elérése érdekében, annak a négy bohókás formának akik jó kedvvel, nevetve töltik egymással az idejüket és örökre szóló emlékeket szereznek együtt, de közben például a régi dalokat kezdjük teljesen elhagyni és nem is szeretnénk belőlük sokat megtartani. Az egy másik korszak volt amit nagyon szerettünk, de változtunk és már nem feltétlen érezzük önazonosnak azokat a zenéket. Ahogy említettem a dalírás terén sokat fejlődtünk és a régi számok egyszerűnek tűnnének a mostaniakhoz képest, arról nem is beszélve, hogy stílusban is elütnek. Persze lehetnénk még jobbak a zeneszerzésben, hiszen mindig van mit tanulni. A legnagyobb előrelépést a technika területén kellene meglépnünk, hogy még jobb, színvonalasabb koncerteket tudjunk adni és még jobb körülmények között tudjunk próbálni. Nem panaszkodok most se ilyen téren, de mindig van valami eszköz amiből kellene jobb.:D Fontos hogy szeretnénk minél több tapasztalatot és tudást szerezni minden koncerten, tehetségkutatón, stúdiózáson, klipfelvételen, és az egész életben, hogy egyre talpraesettebbek legyünk külön-külön és zenekarként is . 

Tavaly jelent meg az Emlékek című dalotok. Talán nem lesz meglepő az első erre vonatkozó kérdésem, miért döntöttetek amellett, hogy akusztikus hangszereléssel adjátok elő a dalt? Másrészt láthatóan közel áll hozzátok az AWS. Melyik zenekarok gyakorolták rátok a legnagyobb hatást? Van olyan zenész, aki a példaképetek? Szerintetek minek köszönhető, hogy az AWS egy országosan meghatározó zenekarrá vált és jól láthatóan összehozott egy igencsak méretes családot?

Bence: Az Emlékek volt az első zene amit megírt a zenekar. Akkor én még nem is játszottam Directben. Pont ezért egy kezdetleges egyszerű zene, viszont mind nagyon szeretjük és kötődik a zenekarhoz. Ezért döntöttünk úgy, hogy ha már rendes formájában nem fogjuk valószínűleg soha kiadni, akkor talán ilyen akusztikus változatban ki tudjuk hozni a zenei platformokon. A másik fő ok az volt, hogy szerettünk volna egy olyan zenét is kiadni ami a nem feltétlen a rock/metál kedvelőknek is könnyen befogadható és hallgatható. Így utólag kicsit vicces, hogy ezzel a chilles dallal mutattuk be az akkor hozzánk csatlakozó Dorcit, most pedig heteken belül kijövünk egy olyan számmal, ahol a metálos körítés mellett Dorci screamelése is színesíteni fogja a zenét.

Igen, talán mondhatom, hogy a banda egyik közös pontja a zenei ízlésben az AWS. Nagyon szeretjük őket mindannyian, sokat hallgatjuk a zenéiket, és gyakran megyünk el koncertjeikre. Amellett, hogy az AWS egy közös pont, nagyon sok inspirációt adnak nekünk, mind zeneileg, mind pedig azzal, hogy látszik mennyi munkát, energiát raknak bele a zenekarba. Persze rajtuk kívül nagyon sok zenekar van, akiket kedvelünk és ihletet tudnak adni egy-egy zenénkhez, ilyen például a Tiansen, Fatal Error, Mudfield, Nova Prospect és még sorolhatnám a jobbnál jobb magyar társulatokat. Külföldi zenekarokat is tudnék órákig sorolni, de hogy csak párat említsek: Asking Alexandria, Slipknot, Architects, Bring Me The Horizon, Monuments, stb.

Szerintem mindenki nevében mondhatom a zenekarból, hogy közös példaképünk Siklósi Örs, és nem nagyon kell részleteznem, miért. Emberileg és zeneileg is nagyon tiszteljük Örsöt. Kicsit személyesebb, de ha gitározásról van szó, akkor Slash az, akiért mindig is rajongtam. Példaképünknek még mindenképp szeretném megemlíteni a Nova Prospect énekesét, Besnyő Gabriellát. Óriási éneklése és energiája a színpadon mindig elvarázsol minket.

Az, hogy az AWS egy ilyen meghatározó zenekar lett, annak egyik oka az, hogy igazából a modern metált mint stílust ők hozták be a köztudatba Magyarországon. Nyilván kellett ehhez az, hogy kijutottak az Eurovízióra, de amiért ők még is erre a szintre jutottak annak köszönhető, hogy hihetetlen kitartóan, alázatosan, és sok munkával mentek előre céljaik felé. Arról nem is beszélve, hogy mennyire közvetlenek a rajongókkal és mennyire törődnek velük, és szerintem ezért is sikerült nekik egy ekkora családot létrehozniuk. Meg a zenéjük is rohadt jó! ;D

November 20-án tervezitek kiadni a legújabb dalotokat, ami a “Nem rólunk szól” címet viseli. Beavatnátok minket abba, hogy milyen témát érint ez a szám? Mit lehet tudni előzetesen a klip tartalmáról? Mennyire ment zökkenőmentesen az elkészítése és milyen tapasztalatokkal gyarapított titeket?

Levi: Ez egy óriási mérföldkő a zenekar életében. Tulajdonképpen a vég kezdete, mert most érezzük azt, hogy végre minden úgy alakul, ahogy azt valamikor megálmodtuk. A Nem rólunk szól szövegét én írtam, zenéjét pedig (Farkas) Bence szerezte. Imádjuk a zenekarban a többértelmű dalszövegeket és azt hiszem, hogy ez most is összejött. Ebben a dalban mindenki magára találhat, csupa olyan dolgok vannak benne, amik bármelyikünkben is: szerelem, csalódás, halál… DE, mielőtt bárki a sablonokra gondolna: nem. Bővelkedünk a meglepő fordulatokban.:) 

A visualizer video plotja Dorcival közös agyszüleményünk, és itt valószínűleg tényleg az agyszülemény a legjobb kifejezés. Nem túl szokványos látványvilágot találtunk ki. Nem szeretném lelőni a poént, mielőtt kijön, de valamelyikünk pestisdoktornak öltözött és majdnem felgyújtotta a kiskunfélegyházi Parkerdőt.:D 

Bence: Az új dalunk elkészítése teljesen zökkenőmentesen ment. A Grenma Stúdióban vettük fel a számot, Botlik Matyi kezei alatt. Egy nagyon jó szakember a Matyi és iszonyatosan gyorsan tudtunk vele haladni. Baromi jó volt végig a hangulat és szerintünk  a végeredmény is kiváló lett, úgyhogy egy nagyon pozitív élménnyel gazdagodtunk és persze sok tapasztalattal. Meg tanultuk milyen is profi körülmények között dolgozni, és hogy milyen egy nagy stúdióban felvenni egy teljes dalt. Minden téren ami a zenefelvétellel kapcsolatos sok új tudást szereztünk. A videó elkészítésénél viszont egy kisebb akadályba ütközünk, mert a forgatás napján majdnem végig szakadt az eső és a koncepció full szabadtéri volt. Órákig vártunk, mire legalább annyira le tudott csendesedni, hogy egyáltalán 10 percnél tovább tudjunk a szabad ég alatt lenni, de végül utólag kiderült, hogy ezzel csak jól jártunk, mert nagyon illet a zene és a forgatókönyv ötletének hangulatához a borús, esős idő. Arról nem is beszélve, hogy az utolsó snittekre ki is sütött a nap, ami pedig még jobban kihangsúlyozza az egész mondanivalót. Nagyon reméljük, hogy mindenkinek fog tetszeni, és jó hallgatást hozzá.

Számotokra milyen egy jól megírt dalszöveg? Mi a fontosabb, hogy legyen egy jól érezhető ritmusa, vagy a mögötte megbújó üzenetre kell helyezni a hangsúlyt? A szerkezeti felépítésnél ideálisabb, ha már bevált koncepciót követtek vagy érdemesebb kockáztatni és kísérletezni?

Dorci: Nálunk a fő szempont szerintem a mögöttes tartalom. Imádunk többértelmű szövegeket írni, színesíteni minél jobban, hogy mindenki megtalálhassa benne önmagát. Emellett majdnem minden szövegünket úgy írtuk meg, hogy a próbákon együtt belejavítgattunk, hozzáírtunk, így többféle gondolat és érzés is megjelenhet egy-egy szövegben. De természetesen amellett sem mehetünk el, hogy hiába jó egy szöveg, ha annak ritmusa vagy dallama nem ragadja magával a hallgatót. 

Véleményem szerint sokféle szöveget írunk, szerelemről, vagy annak csalódásairól, különböző fájdalmakról, a társadalomról. Igazából, ami épp minket körbevesz. De nem szeretjük ezeket bekategorizálni, hogy az adott dal miről szól. Bár van olyan is, ami le se tagadhatná, hogy “nyálas-szerelmes”. 

Szerintem majdnem minden dalszövegíró nevében szólhatok, hogy csak érzelmi alapon tudok szöveget írni, sose ment úgy, hogy “na akkor leülök és írok valamit”. A szövegek, amikre azt mondhatom, hogy büszke vagyok, általában segítettek nekem feldolgozni mélyebb fájdalmakat azzal, hogy ki tudtam írni magamból. De többségében mind így vagyunk a szövegeinkkel a zenekarban. Vagy valami nagyon happy, vagy valami nagyon deep. 

Szerkezetileg vannak alap dolgok, amiken azért nem sűrűn változtatunk, de az se mondható el rólunk, hogy minden annyira egyforma és unalmas lenne.

Jó néhány koncerten színpadra léptetek, ráadásul az idei Alpárfeszten is ott voltatok fellépőként! Mi a kedvenc koncerthez vagy fesztiválhoz köthető emléketek? Megosztanátok velünk, hogy miként éltétek meg az Alpárfesztet? Milyennek írnátok le az ottani közeget és közösséget? 

K. Bence: Igen, szerencsére sok helyen megfordultunk a nyáron, amiért nagyon hálásak vagyunk. Ahogy említetted, részt vettünk az Alpárfeszten is. Tudni kell, hogy a fesztivál főszervezője, Zola egyfajta mentorunk. Nagyon sok segítséget, és lehetőséget kapunk tőle, amiért nem tudunk elég hálásak lenni. Ez a fesztivál nekünk olyan érzés mintha karácsony lenne. Nagyon közvetlen közeg van a fesztiválon. Remek zenészek, zenekarok, baráti körök gyűlnek össze, hogy jól érezzék magukat. Olyan fajta érzéseket érez ott bárki, amit csak akkor tapasztalhat meg, ha eljön és jól érzi magát. Meg kell még említenem a Kanizsa fesztet is. A kedvenc koncertélményünk ide (is) kapcsolódik. Itt játszottunk először nagyobb közönségnek. Óriási érzés volt egy tömegnek zenélni. Nagyon alapos szervezés, és baráti légkör uralkodik ott is. Reméljük oda is lesz még lehetőségünk visszatérni.

A tehetségkutató versenyekre is időt szántok, amelyeken már különdíjat és 3. helyezést is elértetek. Milyenek az eddigi tapasztalataitok? Biztosítva van, hogy egy ígéretes zenekar magasabb szintre lépjen, ha egy hazai megmérettetésen elindul? Vagy korlátozottak a lehetőségek a kibontakozásra?

K. Bence: Igen, próbálunk próbálkozni, ha ezt így mondhatom. Mostanra úgy látjuk, hogy elkezdődött eredménye lenni annak, amiért keményen dolgozunk. Ezeken a tehetségkutatókon remek közeg van, és nagyszerű zenészek. A pontozó szakemberek nagyon hitelesen mondják el a véleményüket a produkciókról. Ezekből mi is rengeteget tanultunk, és a mai napig tanulunk is. Minden tapasztalat azt mutatja eddig, hogy érdemes ezeken az eseményeken elindulni, és megmérettetni magunkat. Mindezt azért is tesszük, mert ahhoz hogy egy komolyabb szintet képviselhessünk később, hatalmas szakmai tudásra van szükségünk, és természetesen tőkére. Ezeket a megmérettetéseket busásan szokták jutalmazni, és ahogy szokott lenni a mesékben, mindig a legjobb győz.  Természetesen, ahogy említetted, biztosítva van, hogy egy hazai zenekar egy nagyobb szintre léphessen ezen tehetségkutatók által. Mindez rajtuk is múlik, hogy mekkora alázat van bennük. Mi is azon vagyunk, hogy minél több ember ismerjen meg minket a zenéinken keresztül minket. Azt, hogy a lehetőségek korlátozottak nem biztos, hogy kijelenteném. Természetesen az egy meghatározó tényező, hogy egy adott produkció milyen műfajt képvisel. Mind összességében azt gondolom, hogy érdemes ezekre a lehetőségekre kapni. Sosem tudni, hogy mikor indul be a szekér. 😀

Végezetül, mit terveztek az év utolsó heteire? Mikor és hol lesznek a következő fellépéseitek? Mire számíthatunk tőletek 2024-ben?

Levi: Az év vége szinte mindig mozgalmasra szokott sikerülni, idén sincs ez másképp. Az utóbbi hetekben szinte minden hétvégére jutott egy-egy koncert. Sokat utaztunk, szórakoztunk és zenéltünk is néha, de még közel sincs vége. 2024 egy erős év lesz, habár júniusig nem fogunk sehol sem fellépni, mert a kreatív dolgokra (dalírás, klipforgatás) koncentrálunk, de cserébe sokkal erősebb nyarat tervezünk, mint valaha. De addig sem hagyunk békén senkit, mert még idén két új dalunk jön ki klippel együtt és rengeteg új tartalmat fogunk gyártani tavasszal is.

Direct

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d