A hétköznapok hullámai – Ébrenkert-interjú

Október közepén jelent meg az Ébrenkert első albuma, a “Hegyek között, város mélyén“. A lemez négy EP anyagát összefogva tárja elénk a városi élet mindennapjainak hangulatát. Az interjúból kiderül, minek is köszönhető a puzzle-összerakós megközelítés, miként jutott el a Nappali a Kertig, majd az Ébrenkertig, és hogy milyen kihívásokkal járt az album elkészítése. Irány a hegyek közé, a város mélyébe!

Interjúalanyok:

Ébrenkert
Balogh Brúnó - ének, gitár
Molnár István - gitár, vokál, hangmérnök
Kovácsi Dávid - dob
Sasvári Zsombor* - basszusgitár, vokál

*Zsombor 2023 novemberétől nem tagja a zenekarnak, de a Berliose-ban továbbra is nyomon követhetitek a munkásságát, zenei karrierjét

Wolfy: Szólóprojektből zenekar, Kertből Ébrenkert. Miként jutottatok el odáig, hogy összeálljatok egy csapattá? Az eredeti név megváltoztatását mi motiválta? Egyáltalán honnan ered az Ébrenkert elnevezés? 

Brúnó: Az egész projekt az én dalaimra épül, amiket már egyszer egy korábbi zenekarral játszottunk, ezt a zenekart Nappalinak neveztük el, mert a dalok hangulata leginkább a nappali nyugodt hangulatát idézték. A zenekar feloszlása után szólóban folytattam, a Kert nevet itt kezdtem el használni először, egyszerre emléket állítva a Nappalinak és tovább is lépve onnan. Az első EP még így, egyedül készült, Mac DeMarco mintájára, azonban hamar rájöttem, hogy ez a folyamat nem volt számomra eléggé motiváló, és a dalok is inkább egy teljes zenekart kívántak, ezért meghívtam a zenekarba Pistit, aki régi barátom és zenésztársam, és aki már az első EP felvételeiben is segédkezett, Dávidot, akire az interneten találtam rá, illetve Zsombort, akivel korábban egy helyen próbáltunk. Az első koncertünk előtt kaptunk egy megkeresést egy „A Kert” néven korábban működő zenekartól, hogy a zenei örökségükre való tekintettel nem változtatnánk-e meg a nevünket. Így jött létre az „Ébrenkert” név, ami egyrészt utal az édenkertre, másrészt a szövegekben gyakran felbukkanó motívum az ébrenlét, az álmok és az alvás.

Miben változott a Kert alapkoncepciója? Ébrenkertként mennyire módosultak a korábban kitűzött célok, illetve a projekt által képviselt stílus?

Pisti: A névváltoztatás nem hozott magával a zenekar működésében változást, csak talán mivel a „Kert” elnevezés még Brúnó szólóprojektjéből származott, ezért az új, közösen kitalált név egy fokkal jobban összekovácsolta a csapatot.

Nemrég jelent meg az első albumotok, ami lényegében négy EP dalait tartalmazza. Sőt! A korong címét is a kislemezek adják, megjelenési sorrendben egymás mögé állítva a címszavakat. Hogyan született meg a gondolata annak, hogy egy négyrészes kirakósként kerüljön bemutatásra a „Hegyek között, város mélyén”? Egyszeri megközelítés ez részetekről vagy a jövőben is meghagynátok? 

Brúnó: Ez a koncepció már a szólóprojekt kezdetén megfogalmazódott bennem, és aztán ez megmaradt a név- és felállásbeli változások mellett is. Az ötlet úgy állt össze a fejemben, mint egy négyfelé vágott pizza. Egyelőre nincs olyan terv, hogy később hasonló formátumot kövessünk.

Tudnátok mesélni azokról a témákról, amiket az albumotok érint?  Melyik dalotokat érzitek a legsúlyosabbnak szövegileg? 

Dávid: Egy kedves barátom szerint az album „városi zene”, amivel abszolút egyet tudok érteni. Ezek a témák a városi ember hétköznapjaiban felmerülő gondolatokat fogalmazzák meg.

Brúnó: Ezeket a dalokat kb. tizenhat és huszonöt éves korom között írtam, és nagyban hozzájárultak önmagam megismeréséhez. Ennek vannak a dalszövegekben nyilvánvaló és elrejtett nyomai. Legsúlyosabb dalunk a „Cumbersome”, de csak a címe miatt.:D Ami viszont nekem tényleg súlyos, az az „Aki mindig is voltál” és az „Altató”, mindkettő foglalkozik a veszteség és a halál témájával.

Dávid: Számomra a legkiemelkedőbb dalszöveg az „Ébresztő” c. dalban található, nekem azt jelenti, hogy alapvetően senki sem magányos, ha nem akar az lenni. 

A lemezen helyet kapott az „Aki mindig is voltál” című számotok japanese deluxe változata is. Pontosan mit jelent az, hogy egy japán köntösbe csomagoltátok a dalt? Miért erre a számra esett a választásotok?

Pisti: Mindannyiunknak vannak olyan kedvenc előadói, akik adtak ki a lemezeikből különböző országokban különböző különleges változatokat, és valahogy ez a „japán deluxe változat” egyfajta szinonimája lett a kuriózumnak, ezért mi is szerettünk volna egy hasonló különlegességet rácsempészi az albumra. Ez a dal tulajdonképpen az „Aki mindig is voltál” szimfonikus feldolgozása, amit eredetileg viccből csináltam a lemez keverése közben, de aztán annyira jól sikerült, hogy eldöntöttük hogy kerüljön fel az albumra mint bónusz trekk.

Az albumborító meglehetősen egyedire sikeredett. Elégedettek vagytok a végeredménnyel? Teljes mértékben azt reprezentálja, amit a nagylemezetek a dalszövegek által megtestesít? Voltak alternatív ötleteitek a lemez „arcának” megalkotására?

Dávid: Szerintem a végeredmény teljes mértékben megfelel annak amit elképzeltünk az album hangulatához. Mint korábban is említettük, a lemez egyfajta „városi album”, a borító pedig hűen reprezentálja a hegyek között, város mélyén érzet kettősségét.

Brúnó: Fontos volt, hogy mi magunk készítsük el borítót is, és hogy szerepeljenek rajta elemek az EP-k borítóiról illetve szövegeikből.

Milyen kihívásokkal kellett szembenéznetek feltörekvő zenekarként a lemez elkészítésénél? Mennyire érzitek úgy, hogy adottak Magyarországon a körülmények a térnyeréshez?

Pisti: Mivel eléggé világos koncepcióval indultunk neki a lemezkészítésnek, nagyon jó volt hogy házon belül meg tudtuk csinálni a felvételeket, és minden energiánkat arra tudtuk fordítani, hogy a dalokat a nekik legmegfelelőbb köntösbe csomagoljuk. Óriási dolog, hogy manapság egy albumot teljesen saját erőből is ki lehet adni (legalábbis streaming felületeken), így könnyebben eljuthat bárkihez. A nehézséget az jelenti, hogy rengeteg az új zene, és nehéz kitűnni ebben a színes-zajos forgatagban.

Brúnó: Nagy előny, hogy Pisti ért a stúdiófelvételekhez, így a zenekaron belül maradhattak a munkafolyamatok. 

Dávid: Valóban a lehetőségek adottak, de a jó social media jelenlét nagyon sok energiát felemészt, viszont úgy vesszük észre hogy ez a kulcsa a térnyerésnek, emiatt ez egy elengedhetetlen része a folyamatnak.

A közeljövőre és a hosszabb távú célokra kanyarodva, mivel készültök a következő hetekre, hónapokra? Megfelelő táptalaj a „Hegyek között, város mélyén” vagy ez még nem az, ami a zenekarotok identitásává nőheti ki magát? 

Dávid: Kialakult egy olyan hangzás amit egymás között csak „kertesnek” hívunk. A közeljövőben tagcserék várhatóak, Zsombor nem tudja velünk folytatni a közös munkát, azonban fontos cél, hogy ezt a „kertes” nyomvonalat a későbbiekben is megőrizzük.

Brúnó: Kísérletezésnek, a saját hangunk megtalálásának és összekovácsolódásnak tökéletes volt ez az album. Sajátunknak érezzük a hangzást, tökéletes alapja az új daloknak amiket időközben írtunk, azonban ezekben már több új elem is hallható lesz. A felvételek már zajlanak, a közeljövőben három dal megjelentetését tervezzük, és gyűlnek a dalok a következő albumunkhoz is. Alig várjuk hogy halljátok őket. 

Továbbra is maradnátok a magyar és az angol dalszövegeknél? Esetleg a következő nagy dobásotok már csak egy nyelvre fog korlátozódni? Melyik nyelvben láttok több fantáziát, ha a kreativitásotok kiélése az elsődleges szempont?

Brúnó: Szeretnék jobban összpontosítani a magyar nyelvű szövegek írására, viszont ez nálam egy spontánabb folyamat, néha egyszerűen angolul jut eszembe egy ötlet. Mivel nagyon szeretem a nyelveket, ezért szívesen kísérleteznék akár több nyelvvel is, erre a legjobb példa a „Smile”, amiben olaszul is énekelek.

Utolsó kérdésnek: Mikor és hol csíphetnek el titeket a követőitek?

A tagcserék miatt legkorábban márciusra tervezünk koncertet, kövessetek minket a különböző social media felületeinken, ott mindenről hírt fogunk adni.

Ébrenkert

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d