Ezt hallgasd meg! – Before I Turn: Sepulcher (08.24.)

Miért éppen a „Sepulcher”? Tavaly sem maradtunk Before I Turn nagylemez nélkül, hiszen a hartfordi együttes 2016 és 2018 után egy újabb albummal jelentkezett. A több, mint egy órás Lovelorn bőséges kínálatot ad a metalcore szerelmeseinek: 14 számmal üthetjük el az időnket! Azonban egy dal kiemelkedik a mezőnyből. A Sepulcher a maga hét percével alapvetően kitűnik a tömegből, még úgyis, hogy azért nem ritkák a 5 percnél hosszabbra nyúló számok a Lovelornon. Mégis nem a terjedelme, hanem sokkal inkább a tartalma miatt vált meghatározóvá a Sepulcher. Csaknem 7 és fél percnyi élvezet, amit nem valószínű, hogy bármikor is megbánnál. Hiába jogos a félelem, hogy ennyi idő alatt unalmas lehet az izgalmasból, érdektelen az érdekfeszítőből, de ez szerencsére nem az a dal. Mindig csak annyival újul meg, amennyivel szükséges. A kezdeti színvonal sem egy üres ígéret, hanem mérce a későbbi részekhez. Sőt, az igazi csúcspontot nagyjából a Sepulcher végén dobják elénk, így bőven megéri kivárni az utolsó perceket! De mi teszi a Sepulchert a Lovelorn „reklámarcává”?

A nyitány egy majdnem 1,5 perces intró, szintetizátorral, illetve becsatlakozó dobbal és gitárral. Az instrumentál fokozatosan keményebb hangzás felé veszi az irányt, hogy felvezesse az első verze vokálját. Ez az idilli szegmensről a zaklatottabbra, drámaibbra váltás végig jelen van, arányaiban egyenletesen szétosztva az eltérő szakaszokat. A verzéknél a screamek kerülnek előtérbe, míg a pre-kórusoknál és a kórusoknál már a clean vokál hallható. A vokál kulcseleme a Sepulchernek, mind a dirty vokál, mind a clean vokál nagyon a helyén van, tökéletesen megalapozzák a Sepulcher báját. Általában a verzék darálósabb, vaskosabb körítést kapnak, a felvezetésük és a lezárásuk jóval gyorsabb tempót diktál, mint ami a kórusoknál tapasztalható. Továbbá a verzéknél gépiesebb, akadozottabb az instrumentál, szemben a pre-kórusok, kórusok egyenletes gitárjátékával és dobolásával. A terjedelméből adódóan egy sajátossággal is bír a Sepulcher. A harmadik perc környékén egy rövidebb, illetve az ötödik-hatodik percnél egy hosszabb, elnyújtott kórusra építő csúcspont is megfigyelhető. Habár az első kiemelt kórus is magas fordulatszámon pörög, de a második mégiscsak egy magasabb szintet képvisel, már csak a felépítése és a kivitelezése miatt is. Érezhetően jobban ráhelyezték a hangsúlyt, ezáltal is emlékezetessé téve a Sepulchert. Az outró a kezdéshez hasonlóan lassú és nyugodt, de nem olyan hosszan tartó, mint az intró. Ezenfelül itt a clean vokál is feltűnik, stílusos befejezést adva a dalnak.

A Sepulcher egy remek választás lehet, hogyha közel áll a szívedhez a metalcore és valami kevésbé ismertet keresel. A szebb, vontatottabb és a fejrázós, erőteljesebb részek egyaránt ott vannak a Sepulcherben. Önmagában a Lovelorn sem egy rossz album, könnyen új kedvencekre lelhetsz, viszont kezdésnek bőven jó lehet a Sepulcher, kiváltképpen akkor, ha maximum csak egy 10 percre és nem egy órára keresel számot vagy számokat.

Műfaj: Metalcore

Együttes: Before I Turn (USA)

Szám: Sepulcher

Album: Lovelorn (2020)

Dalszöveg:

She lies within her sepulcher of lonliness 
Her dying wish, just a fragment of hope 
I gaze across the gravesight of her family 
To see her tomb, and I’m starting to choke 

Is she dead? Is she dead? 
I’m imagining I see red, I see red, this is tragedy 
Count the seconds 'til you're choking on your agony 
She never cared ‘cause your love is just a fallacy 

Skin cold, eyes closed shut forever ever and after 

With arms wide, our love in time will feel alive once again 
With eyes closed, and by the tide, I feel alive once again 

Balance, a thing to remember, pushing me and pulling you to even the odds 
We have never been synchronized to eachother and therefore we fall 
Earning your love, it is a constant endeavor 
Yearning for more because its never enough 
I can’t think, I can never remember 
A time that I’ve felt that your love is enough 

With arms wide, our love in time will feel alive once again 
With eyes closed, and by the tide, I feel alive once again 

Skin cold, eyes closed shut forever ever and after 

With arms wide, our love in time will feel alive once again 
With eyes closed, and by the tide, I feel alive once again 

Earning your love, it is a constant endeavor 
Yearning for more because its never enough 
I can’t think I can never remember 
A time that I’ve felt that your love is enough 

Eyes closed tight, I’ll just pretend you're dreaming forever

Mit érdemes tudni a „Before I Turn”-ről? A Before I Turn székhelye az amerikai Hartfordban található, itt jött létre az öt fős zenekar 2015-ben. Eleinte a deathcore és a metal jellemezte őket, de a legutolsó nagylemezük már a metalcore albumokhoz sorolható. Első albumuk (The Virus) 2016-ban, a második (Claustrophobic) 2018-ban, míg a harmadik (Lovelorn) 2020-ban jelent meg. Az együttest Alex Anglis énekes, Chris Persaud gitáros, Jake Glenn gitáros, Julian Bennet basszusgitáros és Brenden King dobos alkotja.

by: Wolfy

Hogyha szeretnéd támogatni a későbbi tartalmainkat, illetve az oldalunk működését:

Become a Patron!

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

Discover more from W a y o

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading