Ezt hallgasd meg! – Eyes Wide Open: Eraser (09.07.)

Miért éppen az “Eraser”? Az Eyes Wide Open ismételten egy könnyedebb számmal jelentkezett, ami már előrevetíti a novemberi albumuk legfőbb irányvonalát: minden bizonnyal az eddigi melodic death metal-központúságot leváltják és a korábbi dalaiknál is előforduló metalcore válik kardinálissá. Ez miben nyilvánul meg a legjobban? A screamek érezhetően nem élveznek prioritást és jóval inkább a clean vokál, illetve annak erőteljesebb megvalósításai adják a számok gerincét. Ez valamelyest csalódásként is szolgálhat azok számára, akik a melodic death metal miatt szerették meg a svéd zenekart, de ez messze nem egy éles és végleges fordulatnak tűnik az Eyes Wide Open munkásságában. Egyfajta pillanatnyi kitekintésnek lehet tanúi. Ahogy említettem, a lazább, clean vokálra építő dalok nem először bukkannak fel, a legtöbb nagylemezüknél fellelhetünk ilyesféle szerzeményeket. Másrészt az is megerősíthet bennünket a kísérletezés gondolatában, hogy bevallottan nyitnak a metalcore felé és szívesen inspirálódnak új trendek által, önmeghatározásukat a melodic death metal színterére helyezve. Hogyha viszont mégis megragadnának a mostani stílusuknál, akkor azt is könnyedén meg lehetne érteni, mivel a ‘Through Life and Death’ album előzetesen megjelent számai pozitív fogadtatásban részesültek és talán az Arising Empire kínálatához is jobban illenek, mint a régebbi példányok. Az Eraser pedig egy különösen jól összerakott, attraktív single lett, ami miatt bizakodva várhatjuk a novemberi korong érkezését!

Az Eraser instrumentál introja kellemesen indít, majd egyre jobban felpörög. Ezt a váltakozást tapasztalhatjuk az első másodperctől az utolsóig. Érdekes módon nem a hagyományosnak mondható útvonalra tér rá a vokál az intro zárultával. A verzék helyett a kórusok a nyomatékosabb részek, a screamek is ott vannak elrejtve. Az első és a második verze is egy nagyon élvezetes, meghitt körítést kapott. A gitár és a dob remekül kiegészítik a clean vokált. A verzéknél hallható gitár riff mindenképpen egy egyszerűbb, de annál szebb szegmense az Erasernek. A kórusnál magasabb fokozatra kapcsolnak az Eyes Wide Open tagjai. A dob, illetve a gitárok is nagyobb tempót diktálnak, míg Erik Engstrand vokálja fájdalmasabb, kevésbé beletörődőbb, mint a verzéknél. Bizonyos pontjain a clean vokál már-már screamhez közeli. Az Eraser egyik fő erőssége vitathatatlanul az érzelmessége, bár némi tekintetben ez nevezhető szenvedélyességnek is. Erik vokáljánál, Kristofer Strandberg és Jesper Lindgren gitározásánál egyaránt észrevehető az átszellemültség, de mégis a legeslegjobban Lucas Freise dobolásánál mutatkozik meg. Ennek köszönhetően egy élettel teli, hevesen lüktető számot kapunk!

A kórusokra visszakanyarodva: első hallgatásra feltűnhet, hogy az első kórus után már csak elnyújtottabb kórusok következnek, a refrén meghosszabbodik. A második és a harmadik (elnyúló) kórust a bridge köti össze. Az átvezetés a dal egyik leglassabb szakasza, minimális clean vokállal (meg egy kis háttérvokállal) és gitárral, dobolás nélkül. Ez a hangulati megnyugvás csak előkészíti a terepet a záráshoz, visszatér a kórus és a beígért screamelés is csatlakozik a clean vokál sorok mellé egy ütősebb befejezést adva az Erasernek.

Kiknek lehet egy ideális választás az Eraser? Elsősorban azoknak, akik egy érzelmesebb, de ebből kifolyólag nem ritkán lassabb mederben sodródó (de mindezt elég léleknyugtatóan megvalósító) metalcore dalra vágynak, élénkebb és keményebb kórussal fűszerezve.

Műfaj: Metalcore

Együttes: Eyes Wide Open (SWE)

Szám: Eraser

Album: Through Life And Death (2021*)

Dalszöveg:

My mind is turning polar
Now time is standing still
In the middle of this solstice
Eraser of the frozen
Radiate me from within
And melt my broken bones

And just like snow
That falls into the unknown
Hell’s getting colder and colder
And I fear
It’s getting more and more unreal
Like a never-dying cancer
Why won’t you disappear?
 
Who will fix my colors?
In this nihilistic war
To rise from these ashes
Phoenix of salvation
Could you heal me from within
And mend my broken soul

And just like snow
That falls into the unknown
Hell’s getting colder and colder
And I fear
It’s getting more and more unreal
Like a never-dying cancer
Why won’t you
Why won’t you see
When I fall
Like another one of your pawns
I dream
I hope
But you’re still blocking it all
Like a never-dying cancer
Why won’t you disappear?

I fear
That you will never disappear

And just like snow
That falls into the unknown
Hell’s getting colder and colder
And I fear
It’s getting more and more unreal
Like a never-dying cancer
Why won’t you disappear?
Why won’t you disappear?
Hereafter I scream
I hope
But you are still blocking it all
Like a never-dying cancer
Why won’t you disappear?

Mit érdemes tudni az “Eyes Wide Open”-ről? A svéd melodic death metal együttes 2011-ben alakult meg és az elmúlt 10 évben három albumot, egy EP-t és számtalan single-t adtak ki. Elsőként a ‘Revelations’ névre hallgató EP nyitotta a sort 2012-ben, amelyet a 2013-as ‘Aftermath’ nagylemez követett. Az ‘Aftermath’ sajátossága, hogy a második album, az ‘And So It Begins’ megjelenésével párhuzamosan vált széles körben elérhetővé, 2017. szeptemberében. A harmadik nagylemezt, a ‘The Upside Down’-t 2019. május 17-én dobták piacra. A negyedik, soron következő albumukat (Through Life and Death) idén novembertől hallhatjuk majd az Arising Empire YouTube csatornán.

Az Eyes Wide Open jelenlegi felállása: Erik Engstrand (vokál), Kristofer Strandberg (gitár), Jesper Lindgren (basszusgitár), Lucas Freise (dobok)

Eyes Wide Open (YouTube): https://www.youtube.com/channel/UCEtHp_ZfEdUZenJ4JjMCYWg

*Megjelenés dátuma: 2021.11.12.

by: Wolfy

Hogyha szeretnéd támogatni a későbbi tartalmainkat, illetve az oldalunk működését:

Become a Patron!

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: