HYPE! – Sungazers: Nosztalgiaország II. (06.12.)

Egy hete jelent meg a Sungazers tavaly beharangozott nagylemeze, a Nosztalgiaország II., amely a címéből sejthető nosztalgián túl más miatt is egy érdekes és izgalmas választás lehet sokak számára. A műfaji változatosság és az album dalait vizuálisan életre keltő videoklipek megalapozzák a hangulatot, illetve egyszerre élhetjük át egy szólóprojekt és egy kibontakozó zenekar önkifejezését. Jöjjenek hát a furcsa dolgok és az üvegfalak, karöltve mindennel, ami egy kicsit is a Sungazers és a Nosztalgiaország II.!

Zenekar: Sungazers (HUN)

Album: Nosztalgiaország II. (12 szám)

Stílus: Alternatív

Megjelenés időpontja: 2022/06/03

Kiadó:

SUNGAZERS

A Sungazers egy 2014 óta létező, kezdetben poszt-progresszív zenei projekt. Eleinte szólóban működött, majd 2017-2018 között zenekarként. Megfordultak többek között az abaligeti ProgCamp-en, a debreceni BanZaj rendezvénysorozaton, illetve a Dreamgrave zenekarral volt egy közös prog estjük a szegedi Grand Caféban. A formáció most ismét zenekarrá bővült és Nosztalgiaország II. címmel egy új, ezúttal teljesen magyar nyelvű, stíluskeveredéseket nem mellőző albummal készülnek meghódítani az országot. 

Jelenlegi felállás

  • Géczi Gergő (ének, gitár)
  • Fazekas Máté (basszusgitár)
  • Földi Bence (dobok)

Ha többet szeretnél tudni a Sungazers-ről:

A Nosztalgiaország II.-höz vezető út vitathatatlanul eseménydúsra sikeredett, ami már abból is látszódik, hogy az On The Horizon sorozatot felavató, Sungazers-t bemutató cikkünk idején még egy szólóprojekt formájában alakult a nagylemez felhozatala. Ehhez, illetve az ezt megelőző időszakhoz köthető az 05. Magyar Klipszemlén látványvilágával nagyot alkotó Orcsány Fektor, a Vagyok, az Itt Még Bent és az újragondolt Nosztalgiaország. A vízválasztónak a Kraft Love tekinthető. Lényegében egy új korszak kezdete volt, hiszen Fazekas Máté basszusgitáros és Földi Bence dobos csatlakozásával Géczi Gergő szólóprojektje zenekar státuszba lépett. A Nosztalgiaország II. első és második fele nem csak ennek köszönhetően tér el egymástól valamelyest! Eleinte a politika és a társadalomkritika kapott nagyobb szerepet, az “egyén” később vált relevánssá. Ezek a különbségek szerencsére nem eredményezték azt, hogy az album egysége megbomlott volna, sőt! A Sungazers életének következő nagy fejezetével párhuzamosan mi is új gondolatmeneteket és a múltba rendesen visszanyúló emlékeket ismerhetünk meg.

Mivel gazdagíthat minket a Nosztalgiaország II. világa?

“Zenei-műfaji szempontból eléggé változatos az album. Az utóbbi időben sok inspirációt merítettem az újvonalas magyar hip-hop/trap zenékből, ennek komoly lenyomata van az albumon, ami leginkább a Kraft Love, illetve a csEND dalokban érezhető. Megjelenik emellett a ’80-as évekre jellemző szintipop hangzás az Üvegfalak című dalban, valamint vannak a hisztizős-melankolikus magyaralter jegyében írt számok, mint a Minden Elmúlt Önmagam vagy a Furcsa Dolgok
Ugyanakkor, ami a koncepciót és a vizuálokat, vagy a koncertet illeti, igyekeztünk egy egységes témát kialakítani, hűen az album címéhez: sok nosztalgia (pozitív és negatív értelemben is), szoci stílus, retro videók és az egész ilyen jellegű életérzéshez kapcsolódó társadalmi és belső mechanizmusok, amik legjobban a dalszövegekben tükröznek vissza.”

– Géczi gergő, a sungazers énekese és gitárosa

Sungazers – Nosztalgiaország II.

Miért lehet a “Nosztalgiaország II.” a Te albumod? A Nosztalgiaország II. hallgatásakor egy zenei egyveleget tapasztalunk, ami a videoklipeknél is erőteljesen érezhető. A már említett, projektet érintő átalakulások és a különböző műfajok táplálta inspirációk egy sokrétű nagylemezben öltöttek testet. A trap-alter-hiphop tengelyen mozgó korong, mely helyenként instrumentálját tekintve a rockhoz is közelít, könnyen felkeltheti és fenntarthatja a figyelmünket. Vannak ugyan átfedések, visszatérő szegmensek, de nem valószínű, hogy ez lesz az, ami jobban megragad bennünk a csEND után. A diverzitás akár abban is megmutatkozhat, hogy egyes számok közelebb állnak hozzánk, míg másnál kevésbé érezzük azt, hogy ez nekünk készült. A Vagyok pörgősebb refrénje vagy az Orcsány Fektor melankóliába ringató outrója maradandóbb élményt nyújthat a többi dalhoz képest, ha konkrétan a dinamikusságot, a lassabb, merengősebb másodperceket vagy a Minden Elmúlt Önmagam nosztalgiával átitatott univerzumát keressük. A Nosztalgiaország II. szerethető az eltérő koncepciói, a videoklipjei vagy éppen az olykor minket sem kímélő, változásra ösztönző dalszövegei miatt, részenként vagy akár egészként. Azt meghagynám mindenkinek megválaszolandó kérdésként, hogy kinek mi az album csúcspontja és Achilles-sarka. Kétségtelenül megéri feltérképezni mindazt, ami a Nosztalgiaország II. mögött rejlik, mivel sok mindent kínál. Legyen szó az új köntösbe csomagolt Nosztalgiaországról, a TV Macival fűszerezett Pornóról vagy az emelkedett atmoszférára törekvő Az Űrben Nincsen Hangokról, akad bőven, amit felfedezhetünk!

Mire számíthatunk a jövőben?

“Ezt nagyon egyszerű megválaszolni, hadd idézzek a bemutatkozó szövegünkből:

“Céljaink: komolyabb hazai, illetve nemzetközi sikerek elérése, Fonogram, Kossuth, Grammy és egyéb zenei díjak begyűjtése, teltházas koncert adása a Wembley stadionban. A – politikai hovatartozástól független- teljes elit elszámoltatása, majd a hatalomátvétel után receptszerű folytatása annak, amit eddig csináltak. a végtelen növekedésre kalibrált kapitalizmus újragondolása és átállítása → a “végtelenbe és tovább” fokozatra, globális részvénytársaságok csődbe vitele, háttérhatalmak leváltása így (végül de nem utolsó sorban) a világuralom megszerzése.”

Viccet félretéve: szeretnénk minél több helyen és minél több embernek megmutatni, mit is csinálunk, lázas szervezés alatt állnak a koncertek. Elsősorban az őszi klubszezont szeretnénk megnyomni, jövő nyárra pedig irány a fesztiválok! Emellett tervben van még legalább egy videoklip leforgatása az album egyik dalához.

Ami a hosszútávú célokat illeti, mivel a Nosztalgiaország II. még a projekt szóló státuszában íródott, a következő albumnál szeretnénk Mátéval és Bencével közösen dolgozni a dalszerzésben is.”

Linkek:

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: