On The Horizon: Grayscale Season (06.30.) #22

Szerencsére az idei évben sem lehet okunk panaszra a jobbnál jobb megjelenéseket illetően, ha a metalcore EP-k és albumok kínálatát helyezzük előtérbe. Szűkítve a kört az underground közegre, a svéd Grayscale Season és az újdonsült korongjuk, a ‘Do You Like Violence‘ egyik napról a másikra az év egyik legkellemesebb meglepetésévé avanzsálódott. A zenekar még nem érte el azt a pontot, amikor áttörésről beszélhetünk, de minden kétséget kizáróan az egyik olyan zenei projekt, amiben rengeteg potenciál rejlik és jó úton is haladnak afelé, hogy ne maradjon észrevétlen a tevékenységük. Ebben a cikkben csak az album záródalával, a ‘Now Let’s Make Those Teeth Leave Your Pretty Mouth‘-szal foglalkozunk részletesebben, de feltétlenül megéri felfedezni a többi számot is, mivel a minőség sehol sem kérdéses. Gyertek, tartsatok velünk a fájdalom és a gyönyör birodalmába!

Zenekar: Grayscale Season (SWE)

Dal: Now Let’s Make Those Teeth Leave Your Pretty Mouth

Stílus: Metalcore

A Grayscale Season háttértörténete:

A Grayscale Season 2012-ben indult a Svédországban található Kungsbacka városában. Kungsbacka a metal színtérről híres Göteborg magányos unokatestvére. A zenekar két kislemezzel, egy EP-vel és két albummal a háta mögött egy új mérföldkőhöz érkezett 2022 áprilisában! Megjelent a harmadik nagylemezük, a ‘Do You Like Violence‘, mellyel egyértelműen megcélozták a sikerhez vezető következő lépcsőfokot.

Diszkográfia

  • Drown (Kislemez) – 2013
  • Grayscale Season (EP) – 2014
  • Head to Mist (Album) – 2016
  • Alligator Arm (Kislemez) – 2018
  • Everything Hurts (Album) – 2019
  • Do You Like Violence (Album) – 2022

Jelenlegi felállás:

Eddie Lejhagen: Dirty vokál
Richard Sörensen: Gitár
Adam Dahlman: Basszusgitár & Ének
Lowe Carlsenfors: Dob

Miről szól a Now Let’s Make Those Teeth Leave Your Pretty Mouth’? 

“2019-ben és 2020-ban rengeteget fogytam. Ez óriási perspektívát adott nekem, mind magam felé, mind pedig arra vonatkozóan, hogy ez mit jelenthet mások számára. Összesen 80 kg-ot adtam le. Sokat gondolkodtam arról, hogy mi a szépség, milyen társadalmi hatások járnak a túlsúlyossággal. Az emberek sokkal kedvesebben bántak velem, a dolgok az életben könnyebbé váltak.

Mindez a fogyás miatt volt? Dehogyis! Más volt az, ahogyan magamra tekintettem, persze az emberek is másképp bánnak veled ebben az esetben. Akkoriban nem voltam boldog, legalábbis nem azzal, ahogyan kinéztem. Most viszont az vagyok, és nagyon tudom értékelni azt, hogy az életem könnyebb lett ezáltal.”

– Adam Dahlman, a grayscale season énekese és basszusgitárosa

Mit érdemes tudnunk a dal struktúrájáról?

“Ami a dal szerkezetét illeti, Richard kiemelkedő szerepet játszott. Richard egy kibaszottul jó dalszerző, és remekül látja a dolgokat a kívülállók szemszögéből. Be tud jönni, meghallgatni egy “kész” szerzeményt, és pontosan meg tudja mondani, hogy mi hiányzik belőle. A hiányzó rész a gyönyörű torzított gitárakkordok voltak a végén.”

– ADAM

Grayscale Season – Now Let’s Make Those Teeth Leave Your Pretty Mouth

Miért lehet pont a ‘Now Let’s Make Those Teeth Leave Your Pretty Mouth’ a Te számod? Ezt a kérdést a ‘Do You Like Violence‘-nél is hosszasan kifejthetném, hiszen bőven akad gondolat és érzelem, ami a felszínre kerül az album meghallgatását követően. Már egy EP-nél is kardinális lehet a nyitódal és a záródal, de ez egy nagylemez esetében kiváltképpen igaz. A ‘Pink Mist’, ami az első a tizenhárom szám közül, szintén egy remekbe szabott, egyedi élményt nyújtó produkció. Ezt a számot hallgatva felülünk arra az érzelmi hullámvasútra, ami a ‘Now Let’s Make Those Teeth Leave Your Pretty Mouth‘ végéig egy pillanatra sem enged el minket, legfeljebb csak lazábbra veszi a szorítást. Csak ezt a két dalt ismerve is már tudni lehet, hogy ez a 49-50 perc valami leírhatatlan. Egy utazás, amit nem felejtünk soha. Na de térjünk is rá a lényegre! A dal intrója lassú és kellemes, az Ulver ‘Silence Teaches You How to Sing’ című számának atmoszférájára emlékeztet (24 perces terjedelméből adódóan nyilvánvalóan csak egyes pontjaira). Egyszerre érződik a nyugalom és az, hogy ez az idill még fájni fogni. Adam angyali hangjával kezdetét is veszi az önnyúzó csodálat! A melankolikus gitárjátékkal kéz a kézben törik össze a szívünket apró darabokra, a lehető legjobb értelemben. A nagyjából 50 másodperces bevezető szegmens zárultával belekóstolhatunk a dalszöveg első harmadába:

"I’m just simply built wrong
I wasn’t made for this world
I don’t think I’ll be happy here anymore
I won’t survive my twenties
I’ll scream out my lungs
Now let’s make those teeth leave your pretty mouth"

A clean vokál fenomenális. Áthatja az énekelt sorokat a beleélés! Megelevenedik a szemünk előtt minden, ami a ‘Now Let’s Make Those Teeth Leave Your Pretty Mouth’-ban rejlik: az önutálat, az elkeseredettség vagy éppen a boldogtalanság. Annak érdekében, hogy elkezdhessenek leülepedni a súlyosabbnál súlyosabb sorok ismét egy instrumentál szekcióba csöppenünk, amely az intró mintáját követve könnyedebb, de csak eleinte. A dob becsatlakozik, a tempó felpörög és fokozódik a feszültség! A dalszöveg ezúttal már a dirty vokál által válik hidegrázósan valóságossá. Sőt, egyből elhangzik az ikonikus ‘Do You Like Violence‘ sor is:

"Do you like violence?
Do you
I am fucking starving
Am I beautiful?
Am I
Stop eating, you fat fuck
I wish I was happy
I wish I was
I wish
Nothing tastes as good as skinny feels
I'll tell you all about pain, ask me anything
Now let's make those teeth leave your pretty mouth
I won’t survive my twenties
I’ll scream out my lungs
Now let’s make those teeth leave your pretty mouth"

A dalszöveget szemlélve felmerülhet a kérdés, hogy miként született meg ilyen nyers őszinteséggel, de szerintem csak az előnyére válik ez a közvetlen, nem finomkodó megfogalmazás! A dirty vokál és a clean vokál egyvelege gyönyörű, nagyon illik egymáshoz a kettő. A gitár és a dob erőteljes jelenlétével lépésről lépésre eljutunk a csúcsponthoz, de előtte még egy rövid lélegzetvétel következik. Jöhet az utolsó 1,5 perc és az érzelmi telítődés a refrén nyughatatlan, kaotikus ismétlődésével és a torzított gitárakkordokkal! Itt már csak sodródunk az árral. Az outróhoz érve a hangszerek fokozatosan elnémulnak, az éneknek és a scream-eknek meghagyva a végszót. A dal zárása pompás, méltó befejezése a ‘Do You Like Violence’-nek! A csúcson kezdődött és ott is ért véget.

Miként értékelhető a zenekar legújabb albuma, a ‘Do You Like Violence’? Ahogy már utaltam rá, a lemez kivesézése is megérne egy külön cikket vagy egy számokra bontott kibeszélést. A ‘Pink Mist’ és a ‘Now Let’s Make Those Teeth Leave Your Pretty Mouth’ csupán a kezdet és a vég. A két dal hallgatása között olyan számokra lelhetünk, mint például a Calle Thomér (Vildhjarta) közreműködésével megszülető ‘Side Effects‘, a szerelmet részben svéd tradíciókkal megfestő ‘Summer‘ vagy az album stílusától eltérő, sajátos videoklippel megáldott ‘Pillow Grin‘. Mennyire ajánlott meghallgatni a ‘Do You Like Violence’ egészét? Szerintem erre Te is tudod a választ! Ne habozz és merülj mélyebbre! Csak egy kérdésre kell válaszolnod a kezdés előtt: Szereted az erőszakot?

Amennyiben nem érnéd be ennyivel és a ‘Do You Like Violence‘ előtti és utáni korszaka is érdekelne a Grayscale Season-nek, akkor megtalálhatod a zenekart az alábbi linkekre kattintva!

GRAYSCALE SEASON

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d