Ezt hallgasd meg! – Lucid Planet: Listen (08.02.)

Miért éppen a “Listen”? A – roppant kreatív módon – zenekar nevét viselő 2015-ös Lucid Planet album önmagában is megér egy misét, hiszen rendkívül gyönyörűen épül egymásra minden szám, arról nem is beszélve, hogy micsoda összetettség jellemzi őket külön-külön is. Úgy gondolom, ezt más nem is bizonyíthatná jobban, mint maga a nyitány. A maga nyolc percével tökéletesen alkalmas arra, hogy berántson ebbe a pszichedelikus, ugyanakkor ősi, már-már törzsi elemekkel operáló atmoszférába.

Az intro fokozatosan nyílik ki, a titokzatos zúgásba lassan belépő hangszerek közt talán a dob adja meg leginkább minden csoda alapját. A ritmus rítushoz mért ösztönöket szabadít fel, a közte felcsendülő és egyre élesebben zengő dallamvilág pedig gyönyörködtet. A vokál eleinte szinte alig hallható moraja ékes bizonyítéka, hogy itt más lehetőség nincs, csak a teljes belerévedés a zenébe.

Amikor már a szöveg is kihallatszódni látszik, azt gondoljuk, a csúcson vagyunk, ám a felénél hirtelen elhalkul, aztán egy egészen más hangulat veszi át az eddigi felszabadult ritmika helyét. A most még igencsak elegánsnak mondható vokál kapja meg a hangsúlyt, amelyet a gitár egészít ki. Ez a zöngés szinte nyomasztó érzelmeket kelt, ami megdöbbentő változatosságról árulkodik, hiszen tudjuk, nem maradhat ez az állapot, lassan új tétel veszi kezdetét. Újabb lecsendesedés ad teret a tényleges kiteljesedésnek. Már az ének sem marad visszafogott, sőt, az instrumentál is sokkal keményebbé, erélyesebbé korcsosul. Mintha egy másik zeneszámot hallgatnánk, pedig valójában ez az erő kell ahhoz, hogy amikor hirtelen, szinte fájdalmasan lecsapódik minden hang, várjuk, hogy folytatódjon az album valami új, változatos univerzumba való belépés lehetőségét megmutatva…


Műfaj: Pszichedelikus progresszív djent, tribal
Zenekar: Lucid Planet (AUS)
Szám: Listen
Album: Lucid Planet (2015)

Dalszöveg:

Submerged, now ready
To wash away this mask
Submerged, and crawling
Away from everything that has passed

I will follow you
Guided by whatever you may bring
Listen to your slightest breath
Keep me warm and let me heal
Don’t leave me hanging broken
On the edge

Call me to you
From where I’m meant to be
Lead me to your side

Far beyond the way
Far beyond the way, never knowing how far
The way to break, escape
Don’t know where you are
But I feel you leading me

Throughout this sanctuary
Are those who seek to take
And let it burn

Mit érdemes tudni a „Lucid Planet”-ről? Első ízben azt, hogy bár három fő tag képezi a zenekart (Michael Box, Darcy Rank és Luke Turner), sok más alkotót is említenek mint részei és segítői a formációnak. Ez már csak azért sem lehet véletlen, mert a rendkívül különleges és látványos vizualitást közel ugyanolyan fontos elemeként emlegetik a Lucid Planetnek, mint magát a hangzást. David Faulkner, azaz művésznevén Mr. Crystalface olyan lenyűgöző grafikákkal egészíti ki a zenekar lelkületét, amelyeket akár kiállításokon is nagyon szívesen megnéznék. De visszatérve a zenei bravúrra, a korábban említett Lucid Planet című albumukat egy talán még kiforrottabb, érettebb követte 2020-ban, a II, ami pedig hatalmas elismerésre tett szert a zenei szférában, hiszen ugyanebben az évben megnyerték a legjobb progresszív metal albumnak, a legjobb albumborítónak, valamint a legnagyobb meglepetésnek járó díjat a Metal Storms Awardson, így ők lettek az akkori legnagyobb győztesei a versenynek. Nem is csoda, hiszen igazi profizmus leng körül mindent, amit kiadnak a kezeik közül. Merem remélni, mint őszinte rajongójuk, hogy nemsokára újabb meglepetések várhatóak tőlük, és képesek ha nem is feljebb tenni, de ezen a szinten tartani a magasra felrakott lécet.

A Lucid Planet jelentését pedig ők valahogy így foglalnák össze, az én fordításom szerint:

„Habár kétségtelenül élettelen objektumként tekinthetünk a Föld bolygóra, amelyet bizonyos életformák laknak, talán még pontosabb, ha úgy jellemezzük, mint önmagában egy életforma. A Föld mindannak az összetétele, ami lakja, hasonlóan ahhoz, ahogyan az emberi test sem egyetlen életforma, hanem élő sejtek milliárdjainak összessége; baktériumok és vírusok, amelyek szimbiózisban élnek az emberi entitás formájában. Bár ezek egyedi organizmusok, mégis mindannyian kapcsolatban állnak egymással, és túlélésük a gazdaszervezet túlélésében rejlik. Ugyanez elmondható a Földünkről is. Bizonyos elemek pusztulása – legyen szó állatfajokról, esőerdőkről vagy korallzátonyokról – az egész bolygó egyensúlyára kiható következményekkel jár.

Ha így tekintünk a Földre, azt mondhatjuk, hogy a Föld a rajta élő és tudatos, kollektívaként működő lényeknek köszönhetően élő és tudatos. A modern technológia segítségével e bolygó lakói az agy neuronjaihoz hasonlóan képesek összekapcsolódni. Eddigi ismereteink szerint, a Föld látszólag az egyetlen értelmes bolygó az univerzumunkban, de ahogy ülünk és figyelünk, egyfajta globális elme kialakulását véljük felfedezni. Ahogy a bolygó egyre öntudatosabbá válik, talán felfedezhet több értelmes bolygót is.”

Lucid Planet: https://lucidplanet.net/

by: Fujimi

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

Discover more from W a y o

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading