Shibari, a kötözés művészete (03.22.)

A tudatos zenehallgatás emberemlékezet óta bevett szokás. Olyasmi, mint az igényes táplálkozás, társadalmunk végleges elpiacosodásán kívül kevés dolog gyakorol hatást e tevékenység iránt formált igényünkre. Pattintsunk hát fel egy Coca-Colát és ugorjunk fejest a modern pop-metalba, cikkünk apropója: megjelent a második klip.

Zenekar: Shibari (HUN)
Műfaj: Modern pop-metal
Megjelenés időpontja: 2023/03/19
Kiadó: Szerzői kiadás

A Shibari zenekar (Nem a japán, a pécsiek) jelenlegi felállása idén januárban debütált látványos videóklipjével, melyet Életzengő című dalukhoz forgattak. Korábban is láthattuk már őket a Made In Pécs fesztiválon, viszont zenét a klip megjelenéséig nem osztottak meg YouTube csatornájukon.

Nevükhöz hűtlenül nem az elvont japán művészet, vagy a még elvontabb élvezetek fellegvárába kalauzolnak bennünket, hanem annak fogyasztóbarát, nyíltan piacorientált verziójába nyerünk betekintést. Zavarunkban valószínűleg többen elpirulunk, de semmiképp sem a szorosan, furcsa pozícióban összekötött japán hölgyek hideg tekintetétől, ugyanis mindez elmarad. Amit hallunk messze kerüli a sejtetett ingerküszöböt, a negatív értelemben vett popkultúra kerül előtérbe.

Az új dal címe „Nincs már más”. Beszéljünk először a klip képi világáról: Technikailag egy szöveges videót kapunk, amely minőségre messze elmarad az Életzengőhöz készítettől. Személy szerint nem értem az ilyen megoldások létjogosultságát, hiszen a dalszöveg kristály tisztán érthető az utolsó pillanatig, maga a mondanivaló pedig nem hordoz különösebb extra jelentést, amely igényelné. Az előző klip egy lineáris történetet mutatott be, ezzel szemben itt a zenekar frontemberét láthatjuk, nagyrészt duplikálva, miközben énekel és lyukakat tép a pólójába. Gyenge, mert úgy próbálja meg elhitetni velünk, hogy történik valami, miközben valójában semmi sem történik. Véleményem szerint ha nincs koncepció, csak azért, hogy legyen, ne gyártsunk képi anyagot a zenéhez, mert azon ilyenformán nem múlik semmi. Modern világunkban a sok termék közül bárki kiszagolja, melyiknek mekkora a hozzáadott értéke, így jó munkával kitűnni nagyon nehéz, gagyival pedig túl egyszerű. A trash élmény éppen addig tart, amíg az applikáció, amelyiken keresztül fogyasztjuk be nem dobja a következőt.

A zenét hallgatva olyan érzésünk támad, mintha bekapcsoltuk volna a rádiót. A termék fogyasztható, nem szelektál, bárki elhallgatja, aki csak le akar kocsikázni Mohácsra. A másik adókon is körül-belül ugyanilyen tartalom fut, a hallgatónak ez esetben nincs egyéb opciója és valószínűleg nem is igazán szeretne választani, csak szóljon valami. Amennyiben ez a célkitűzés, abszolút siker. Műfaji elemek természetesen előkerülnek, de lebutított verzióban. Sok ilyesmi banda létezik, hasonló megoldásokkal készítenek zenét, de abban pont az az elem hozta el az áttörést, amelyet itt a zenekar eltávolít. Így persze többek bólogatnak rá, mint az Architectsre, viszont nem képvisel különösebb értéket.

A mű szövegét elolvasva leginkább ürességet érzek, ebben a témában sokkal több van, nem igazán sikerült megragadni a mondanivaló lényegét. A belső harc, illetve az új remény felcsillanása, majd tovatűnése végtelenül elhasznált kép, amennyiben valóban függőségről és szabadulásvágyról beszélünk, bőven le lehet ásni a valódi történetig, a személyes benyomások fogják életre kelteni a művet. Jelen formájában akárhogy értelmezhető, mindenki átélheti, olyanok is, akiknek köze nem volt soha szenvedélybetegséghez.

A szöveg nagy hangsúlyt fektet a rímelésre, viszont azok nem minden esetben működnek. Látható, hogy ezek köré épült a szerkezet. Érzékelhető a sorok ritmikája, de gyakran megtörik, nem folyamatos, viszont kétség kívül jól állna neki. A szótagszámok nem stimmelnek, mindenek előtt döntsük el, hogy milyen mértékben szeretnénk támaszkodni rájuk, ne keverjük a szabályos, illetve szabálytalan szerkezeteket.

Úgy gondolom, hogy a popkultúra uniformizáló hatása lassan az undergroundot is elárasztja. Sémákat és sablonokat látunk mindenhol, a Shibari pedig ebbe áll bele, holott látszik, minden adottságuk és eszközük megvan a minőségi anyagok készítéséhez.

Értékelés:

Rating: 1 out of 5.

(Davey)

Shibari

by: Davey

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: