“Az eddigi szövegekből is kitűnik, hogy nem vagyunk szentimentálisak, hanem inkább szörnyen elkeseredettek és csalódottak, de nem romantikus okokból” – Acid Empire-interjú (08.26.)

Ebben az interjúban az Acid Empire nevű, elsősorban nu metal zenekarral ismerkedhettek meg mélyebben a banda frontemberének, Kósa Dánielnek a hathatós segítségével. Betekintést nyerhettek többek között főbb inspirációikba, miszerint mely zenekarok gyakoroltak rájuk nagy hatást, mi jellemzi leginkább a műfajt, amelyben tevékenykednek, valamint arról is szó esik, hogy az elkövetkezendő koncertjeiken miért is érdemes részt venni, és mikor van rá lehetőségük az érdeklődőknek. Zúzásra fel!

Interjúalany: Kósa Dániel (ének)

Fotó: Kádas Norbert

Fujimi: A zenétekkel egyszerre nyúltok vissza a nu metal gyökereihez, és frissesség is sugárzik a hangzásból. Mely zenekarok inspirálnak benneteket a múltból és a jelenből?

Annak idején a nu metal hőskorában rengeteg, körülbelül azonos stílusú kisebb zenekar tengődött a jól ismert nagypályások árnyékában, és minket valahogy jobban megfogtak ezek a kicsit őszintébb, dühösebb, és kevésbé megalkuvó produkciók. Ilyen volt a kiváló Snot-lemez, a korai Hed PE vagy éppen a Stuck Mojo, akiket igyekeztünk is itthon népszerűsíteni egy cover banda képében kb. tizenöt évvel ezelőtt. Ezt a stílust próbáljuk ötvözni olyan industrial istenekkel mint a Nine Inch Nails, Marilyn Manson, Rob Zombie, stb.
A jelenből már kevesebb előadót tudnék sorolni, de azt hiszem érződik is a zenénkből, hogy nem a mai metál trendeket követjük sem stílus sem hangzás terén. Ha mégis szeretnék példákat adni, nekem mondjuk nagyon bejön a Gojira, a Zeal & Ardor vagy a Ho99o9

F.: Melyik az a műfaj, amit szerettek bár, de sosem tudnátok vegyíteni a ti zenéitekkel?

Sok ilyen van szerintem, klasszikust például nem lenne túl jó belekeverni. Vagy éppen a nyugisabb, elszállósabb zenék, amikben selymes hangú hölgyek gyönyörűen énekelnek. Alapvetően a dallamos ének az, amit egyelőre legalábbis nem tudnék elképzelni egy Acid Empire-lemezen, de ki tudja, ha a helyzet megkívánja, még ez is előfordulhat.

F.: Na és melyik az a műfaj, ami bár távol áll az eddigi munkáitoktól, de szívesen kísérleteznétek vele?

Vannak a műfajnak határai, bár sokan fittyet hánynak ezekre, de mi nem szeretnénk olyat beleerőltetni, aminek semmi keresnivalója nincs ott, csak azért, hogy sokkoljunk vagy megmutassuk, hogy mi olyat is tudunk. Nagyjából ugyanezen a vonalon szeretnénk maradni, miközben a számokban változó arányban jelenik majd meg a rap, a szinti, a metál riffek, stb. Az első lemezen is volt teljesen szintire épülő szám, ilyenekre lehet számítani a jövőben is. Amit még el tudok képzelni néhol azok a klasszikus hardcore punk elemek. 

F.: Gondoltatok már arra, hogy magyar szövegű dalt készítsetek vagy nagyon levetné magát? 

Ezt maximum abban az esetben tudnám elképzelni, ha valami kifejezetten magyar helyzetre akarnék reagálni, akkor is maximum egy pár mondatos odaszólásban. Régóta beszélek, kulturálódom és dolgozom angolul, nekem ez természetesebben jön, mint a magyar szöveg. Abszolút stílusidegennek érezném.

F.: Úgy tűnt, hatalmas zúzás van a koncertjeiteken. Tervezitek esetleg megmutatni az érzelmesebb művészi vonalatokat is? Amiatt is kérdem, mert néhány számotokban rendkívül szépen lelassultok kicsit, aminek elsődleges célja a feszültségnövelés, de engem érdekelne, hogy készítenétek-e olyat, ami szentimentálisabb hangot ütne meg végig.

Nem fogunk szerelmes számot írni, ha ez a kérdés. Az eddigi szövegekből is kitűnik, hogy nem vagyunk szentimentálisak, hanem inkább szörnyen elkeseredettek és csalódottak, de nem romantikus okokból. Lassabb számok elképzelhető, hogy lesznek még, de az biztos, hogy áradni fog belőlük a világfájdalom. 

F.: Mi a rövidtávú és hosszútávú tervetek koncerthelyszín szempontjából? Mi lenne álmaitok helye, ahol szívesen fellépnétek?

Szeretnénk fellépni a régi Dürer Kert nagytermében, de mivel ez már nem lehetséges, így beérnénk az újjal is. A rövid távhoz sorolnám még az A38-at vagy az Analog Music Hallt, amit már rendesen bejárattunk, de mindig szeretünk ott játszani. Hosszabb távon pedig nagyon jó lenne kijutni külföldi klubokba vagy fesztiválokon játszani. A megfelelő elhivatottsággal és munkával szerintünk ez simán megvalósulhat. 

F.: Kivel kollaborálnátok, ha bárkivel lehetne?

Trent Reznorral vagy Ross Robinsonnal szívesen csinálnánk egy lemezt. Featnek pedig Peter Steele-re gondoltam, ha már tényleg bármit lehetne. Volt egy kiváló kollab-lemez, a 97-es SPAWN film soundtrack, amin rock-metál bandák számait dolgozták fel electro/techno producerek. Valami ilyet el tudnék képzelni, mondjuk Mick Gordonnal

F.: Mikor várható esetleg új lemez? Hol találkozhatnak veletek legközelebb a rajongók egy hatalmas bulira?

Jelenleg is dolgozunk az új lemezen, amiről egy single fog először megjelenni, de nem merek hozzávetőleges dátumot sem mondani. Addig is egy klipet biztos, hogy be fogunk mutatni az előző lemez egyik dalához köthetően.
Legközelebb az A38 tetőteraszán fogunk játszani szeptember 13-án az Eagle Has Landed és a Devoid barátaink társaságában. Ha minden igaz addigra befutnak a pólóink is. Várunk mindenkit szeretettel, nagyon kemény buli lesz! 

Acid Empire

by: Fujimi & Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: