“A koncertezést most lerakjuk, de a jövőben még lehet, hogy fogtok rólunk hallani” – Lakható Sár-interjú (08.26.)

Egy új fejezethez közeledik a Lakható Sár a második albumának kiadásával. A lemez nem csak egy izgalmas kezdet a zenekar életében, hanem a vég is bizonyos értelemben. Gyertek, tartsatok velünk és a srácokkal egy utolsó(?) körre!

Interjúalanyok:

Lakható Sár
Draganits “Petúr” Péter – ének, gitár
Rákóczi Ferenc – szólógitár
Bieder Bálint “BB” – dob
Majzik Máté – basszusgitár

Wolfy: Először is egy kis múltidézéssel kezdenénk. Bő egy éve készítettünk veletek interjút, még egy Discovery keretei között. Azóta mivel telt a zenekarotok élete? Milyen élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodtatok? 

Petúr: Fú, én nem emlékszem, nem emlékszem soha semmire. Voltak koncertjeink meg ilyenek.

Feri:  Amennyire a felnőtt életünk engedte, stúdiózassal és ritkábban zeneírással telt. Sajnos az élet úgy hozta az elmúlt időszakot, hogy kevesebbet volt lehetőség találkozni, dolgozni együtt. Ennek ellenére elkészült egy klip és 3-4 dal megírásra került. A szórakozásról meg inkább csak hallgatok.

Bieder: Főleg az új anyagok írásával, felvételeivel foglalkoztunk, ezeken és a koncertezésen kívül pedig arra próbáltunk választ találni merre is haladjon tovább a zenekar. A szórakázások pedig valóban jobb, ha titokban maradnak.

W.: A Discovery központi eleme a 2021-es albumotok, a Hovahaza volt. A lemezt az általatok elmondottak alapján elsősorban a kísérletezés és az ösztönösség jellemezte. Mennyire maradt meg ez az irányvonal az új albumnál? Továbbra is a spontán ötletek formálják a dalaitokat vagy nagyobb teret adtok a különböző koncepcióknak?

Petúr: Szerintem a második album egy fokkal átgondoltabb alapokon álldogál, mint az első. Itt mindannyian kicsit tisztább képet láttunk arról, hogy hogyan is szeretnénk, hogy hangozzon az, amit csinálunk.

Feri: Véleményem szerint azért már jóval “okosabban”, vagyis tudatosabban lettek megírva a zenék az előzőhöz képest. Talán mélyebb gondolatokat tükröznek az új dalok, de közben azért szerintem bőven jelen van az a fajta kosz, ami ehhez a műfajhoz kell.

Bieder: Gyakorlatilag mire befejeztük az első lemezt az új album dalainak a fele (lehet az kicsit sok?) megíródott. Addigra sikerült összeforrni. A folyamat hasonló volt, mint a korábbi daloknál, gyorsan, spontán módon íródtak, de ezeknél már sokkal nagyobb hangsúlyt fektettünk a kidolgozásra, hogy mind zeneileg, mind szövegileg stabil lábakon álljanak.

W.: A második albumról már megjelent egy számotok, a „Szürkefal tengerkék”. Mi ihlette a dalt, illetve honnan jött a címe? Miben látjátok az esszenciáját?

Petúr: A Szürkefal tengerkék kicsit olyan, mintha az első és a második albumot kötné össze, még mindig nincs meg a cél, de az legalább körvonalazódik, hogy mit nem szeretnénk.  Ez fejlődés na. A címe nekem a szürke faltengerekből jött, de azt hiszem más meg mást gondol róla, szóval a fene tudja.

Feri: Ez a dal még a covid alatt készült, amikor egy viszonylag durvább házibuli közepén hajnali sok órakor álltunk neki jammelni és valahogy egyből elkészült a dal alapja. A szöveg a későbbiekben került rá.

Bieder: Nekem is ez az emlék ugrott be. Éppen az első lemez dalait rögzítettük (természetesen a mellettünk lévő szobában már javában tartott a buli). Azt mondtuk oké, mára vége. Átmentünk meginni pár valamit, aztán valaki megszólalt, hogy: ,,Hé most már zenélhetnénk úgy is, hogy élvezzük!” – vagy valami ilyesmi. Szerintem 20 perc múlva megvolt a dal. Egyébként is ez volt a jellemző alkotási folyamat. A dal címéről semmit nem tudok. Ugyan az az érzés fog el tőle, mint amikor megpróbálom kitalálni, mi zajlik a Petúr fejében.

W.: A Szürkefal tengerkék szöveges videójához egy sajátos grafika is készült. Tudnátok erről mesélni? Miként jött létre a végeredmény? Teljesen szabad kezet adtatok az elkészítéséhez vagy voltak bizonyos elképzelések, támpontok, amik megadták az alapokat? Voltak alternatívák? Vagy egyből tudtátok, hogy ez az, ami a legjobban passzolna a dalhoz?

Petúr: Nem.

Feri: Asszem erre a Bálint tud pontosabb választ adni.

Bieder: Az új lemez promotálásához Érsek Laura grafikus készített nekünk illusztrációkat. Ezeket használta fel Pagács Bendegúz barátunk a videó vágásakor. Pár apróságba belekarattyoltunk, de a végeredmény mindenképpen az ő érdemük.

W.: Mit érdemes előzetes tudni a következő dalotokról, a címadó „Nincs Semmi Baj”-ról? Mikorra várható a felavatása?

Petúr: A “Nincs Semmi Baj” szerintem így az egész album hangulatát nagyjából összefoglalja. Az első lemez dalaihoz képest sokkal megengedőbb és elengedőbb az élettel szemben, talán ilyen egészséges fajta “it is what it is” dolog.

Feri:  Ez a dal is már régóta ott van a zenekar repertoárjában, de most jutottunk el a felvételig. Viszonylag régóta próbálkozunk vele, úgy nagyjából másfél éve kezdődtek el a dal felvételei. Dehát jobb később, mint soha. A következő hetekben fog debütálni klippel együtt, reményeink szerint a közönség hasonló örömmel fogja fogadni, mint mi.

Bieder: Ez a zene sokkal kommerszebb, mint eddig bármelyik dalunk, ez is volt vele egyébként a cél. A klippel kapcsolatban ugyan ez a helyzet. Először fordult elő, hogy profi stábbal, forgatókönyv szerint dolgoztunk és nem csak végigbuliztunk egy délutánt (mondjuk ez így lehet erős, majd mindenki döntse el maga). Viccet félretéve tényleg sokkal kidolgozottabb lett, mint eddig bármi amit csináltunk, amiért itt is hatalmas köszönet az NG Stúdiónak. Egyébként kifejezetten jó Dry cameo lesz benne! Szóval kíváncsian várjuk a fogadtatást.

W.: Egy kis kitérés, még mielőtt rátérnénk az utolsó kérdésre. Milyen dalok az aktuális kedvenceitek, ha a 2023-as megjelenéseket nézzük? Mennyire van hatással rátok zenészként és zenekarként egy-egy szám, illetve koncert? Ha tehetitek, átvesztek különböző, titeket megragadó komponenseket vagy csak és kizárólag saját, mástól független elképzelésekre szeretnétek építeni?

Petúr: Nekem az Olyan Szép, de azt nem tudom, hogy mikor lesz kiadva, vagy ki lesz-e adva egyáltalán. Meg a Nincs Semmi Baj. Szeretem ezeket a zenéket, mert mikor játsszuk, elhiszem, hogy tényleg ilyen könnyű. Én amúgy nagyon szeretem, amikor egyértelműen valamilyen dal hatására csinálok egy magamfajtát, és az sem zavar, ha hallom a saját zenénken, hogy mi ihlette. Igazából mindenki hall valami meglévőt és hozzáteszi a sajátját, mindig így újul meg a zene. Szerintem ez okés.

Feri: Mindenki máshogy dolgozik nálunk. Van, akit jobban befolyásol más zenekar munkássága (The Rolling Stones, haha), van, akit kevésbé. Rám azt hiszem, a munkafolyamat során nem igazán van hatással más zenekarok tevékenysége. Mindig a saját elképzeléseimet teszem bele a zenébe. Persze ez nem mindig ér célba.

Bieder: Én nem nagyon szoktam végiggondolni, hogy egy adott dalt valami más inspirált-e vagy sem. Ha úgy vesszük én ellopom az összes punk dal dobtémáját, haha. Sőt, általában mindig a legújabb anyagokból van egy-egy kedvencem, jelen pillanatban például egy olyan félkész cucc, amit a harmadik lemezre szántunk.

W.: Záró kérdésnek. Mik a terveitek az idei évre, túl a lemezmegjelenésen? Mire számíthatnak tőletek a követőitek?

Petúr & Máté: Feloszlunk.

Feri:  Miután vissza kellett utasítanunk hét lemezszerződést és négy parkos bulit meg egy aréna turnét, így a csúcson hagyjuk inkább abba, nehogy csúfos leégés legyen a vége. A koncertezést most lerakjuk, de a jövőben még lehet, hogy fogtok rólunk hallani.

Bieder: A prioritás, hogy szeptember 23-án fel tudjunk oszlani. Gyertek el megnézni, sikerül-e!

Lakható Sár

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d bloggers like this: