Spotlight – Zivar: Permeteg (10.08.)

A nemrégiben új lemezzel jelentkező Faded Remembrance után egy újabb egyszemélyes black metal projektet van szerencsénk bemutatni, ráadásul a Zivar atyja, Takács Márk is Győr városából származik – valóban lehet valami a győri levegőben, ami fekete fémzenére inspirálja a helyi alkotó kedvűeket. Márk idén márciusban hívta életre a Zivart, júliusban pedig érkezett is a bemutatkozó EP, a Permeteg.

Előadó: Zivar
EP: Permeteg
Műfaj: ambient/atmoszferikus black metal
Megjelenés: 2023/07/28

A kislemez egy introval (Zápor) indul, és hangulat szempontjából nem bízza a dolgot a véletlenre, nagyon jól megágyaznak az égszakadásba csomagolt gitárhangok a hasonló témából kibontakozó címadó dalnak. (Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy maga a ‘zivar’ szó is a zivatar régies formája.) Egyébként ha az egész EP-t nézem, pont a címadó tétel az, ami kicsit középszerűbbnek tűnik, mint a többi, de ettől még nem lesz kevésbé értékes része az egésznek.

A lemeznek számomra két csúcspontja is van. Az egyik a nyolc perc hosszúra nyúló Köd, ami valójában feleolyan hosszúnak sem tűnik hallgatás közben, mert annyira magával ragad. Én mindig azt mondtam a black metalról, hogy az valójában nem maga a műfaj, hanem a hangulat, amit a zene teremt a hallgatóban. Nyilván ezért is olyan nehéz sokaknak befogadni – akik azonban hozzám hasonlóan kedvelik az ambientes beütésű, helyenként gótos, máshol black & rollos muzsikát, azok nem fognak csalódni a Zivarban. Emellett a Köd szövegét is ki szeretném emelni, nagyon szépen és őszintén szól arról a szorongásról, amely egyébként az egész EP koncepcióját adja. Nálam plusz pont, hogy magyarul vannak a dalok, nem mintha bármi bajom lenne az idegen nyelvekkel – bizonyos érzéseket a magyar nyelv egyszerűen sokkal kifejezőbben meg tud jeleníteni, főleg ha verseknek is beillő dalszövegekbe foglalják.
A másik csúcspont nekem egyértelműen a kíméletlen darálást finom basszustémák közbeszúrásával színező Vészharang, amelyben ráadásul még gitárszólót is hallani. A hangzásra amúgy nincs panasz, még a dobokra sem, ha nem tudnám, hogy MIDI-vel lett feldobolva az EP, nem venném észre. Fasza még a Gerócs “Gomez” Gergő (Witchthrone) közreműködésével készült Nincs Kiút is, de a záró outro-t (Hangok) nem tartom kihagyhatatlannak.

Összességében szép munka a Zivar bemutatkozása, bőven árasztja magából azt a borongós atmoszférát, ami Márk világát jellemzi, és kíváncsivá is tett a továbbiakat illetően. Remélem nem egyszeri felvillanás lesz a Permeteg, mert látni, hallani, hogy van mondanivalója a Zivarnak. További fontos infó, hogy a Permeteg 100 darabos limitált kiadásban kazetta formátumban is megjelent, méghozzá a Bál Records gondozásában, amit Zivar Bandcamp-oldalán szintén megtalálhattok!

ZIVAR

by: Skinny

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d