Felező: Mi történt a hónap első felében? – 2023/Október

Szemügyre vettük a hónap első felében publikált híreket, elhozva a hazai és külföldi bejelentések, történések, megjelenések, és nem mellesleg az ezekhez kapcsolódó írások egy jelentős részét. A kezdést megelőző bemelegítő kérdésnek: Mi az, ami nem október 13-án történt?

Felező - 2023/Október (I. rész)
Az aktuális részben érintett zenekarok és szólóprojektek: Áron András (HU), Mhorai (HU), Grand Mexican Warlock (HU), LANDMVRKS (FR), The Devil Wears Prada (US), Like Moths To Flames (US), Within Temptation (NL), Sentinels (US), KIES (HU), 30Y (HU), Blink-182 (US), Lamb of God (US), Judas Priest (UK), Grayscale Season (SE), Slipknot (US), Divent. (HU), Spiritbox (CA), Rivers Ablaze (HU), Bring Me the Horizon (UK), Ébrenkert (HU), Meg Egy Cukorka (HU), Cataflamingo (HU)

A Felezőről: A különböző hírek közepette könnyű elveszni, ezért minden hónap első és második felében beszámolunk nektek az adott időszak történéseiről, ezzel is segítve azt, hogy lehetőleg minél kevesebb újdonságról maradjatok le.

Október 1.

The Moment: Áron András egymaga hozta el a nyugalmat az új szólólemezével

Áron András, (többek között) a Lazarvs frontembere egy sok szempontból különleges nagylemezzel lepte meg azokat, akik szeretik a munkásságát, és nem feltétlenül csak és kizárólag a Lazarvs által képviselt zene miatt. A “The Moment” megalkotása, dalai és lényegében minden, ami ehhez a lemezhez köthető egy hosszas beszélgetés alapját képezte. A Recorder.hu oldalán fellelhető interjú nem csak az alkotásból, de az alkotóból is többet tár elénk, közelebb hozva mindazt, ami a “The Moment”:

“ÉLETEM EGYIK LEGNEHEZEBB MUTATVÁNYA VOLT, HOGY SÍRÁS NÉLKÜL KIBÍRJAM” – ÁRON ANDRÁS-INTERJÚ (Recorder.hu)

Ha pedig szerelmetes hobbitok a bakelitek gyűjtése, akkor csapjatok le egy The Moment-példányra, amíg még van belőle.

Raging Depth: Új klip a Mhoraitól

A Raging Depth című számuk, melyben Konter Samu (Heedless Elegance) is közreműködik, egy látványos, táncközpontú videóval gazdagodott. A zenekar frontembere, Floszmann Gergő a következő gondolatokat osztotta meg a dalról és a videoklipről:

“Korábban sosem volt olyan, hogy egy természeti erőről, egy személytelen jelenségről írjak dalszöveget, így ez egy elég új feladat volt, viszont próbáltam ezúttal is egy sztorit és karaktert felépíteni, mielőtt munkához láttam. A végeredmény annyira megfogott minket, hogy eldöntöttük, a csodás Konter Samut hívjuk el felvenni a dal csúcspontjának versszakát. Nagy örömünkre igent mondott a felkérésre és a fele Heedless Elegance-t röviden vendégül láttuk a szülővárosunkban, Mezőkövesden.

A videoklip hónapokkal később született, de a táncos koncepció már jóval a felvétel előtt megvolt nekünk. Hosszas kutatás után Csóti Anna táncművész is igent mondott és megkezdtük a közös munkát. Végig vérprofi volt és hozta azt, amit meg szerettünk volna jeleníteni a képernyőn, így nagyon gördülékenyen ment a közös munka, ahhoz képest mennyire új kihívás volt ez neki is, nekünk is. Bár nem egy megszokott megoldás, nem egy megszokott képi világ, elégedettek vagyunk a végeredménnyel és szerintünk prímán kiegészítik a képek a dalt.”

Október 3.

Visszatért a Grand Mexican Warlock

Habár a zenekar már 2021 nyarán életjeleket adott azáltal, hogy újra színpadra léptek, de a 2017-es kislemezüket követően még várni kellett a soron következő Grand Mexican Warlock-szüleményre. Október elején, a “Eulogy” című visszatérő lemez egyik dalával, a Black Goddal törekedtek arra, hogy kellően emlékezetes legyen ez a hónap a GMW-tábor számára. Bővebben a második esélyről és az új korongról:

„A LEGJOBB DÖNTÉS VOLT, HOGY ADTUNK EGYMÁSNAK MÉG EGY ESÉLYT” – DALPREMIER ÉS INTERJÚ A GRAND MEXICAN WARLOCKKAL (Recorder.hu)

Bejelentette a LANDMVRKS, hogy 2024 tavaszán kezdetét veszi az európai turnéjuk

Budapesten, pontosabban az Akváriumban május 2-án fognak fellépni, igencsak ütős társaságban. A The Devil Wears Prada és a Like Moths To Flames is velük tart! A turnéról és a zenekarokról itt olvashattok bővebben.

Október 4.

Bleed Out-turné: Jövőre Budapestre látogat a Within Temptation

A holland szimfonikus metalzenekar a napokban megjelenő Bleed Out népszerűsítésének érdekében a következő évben útnak indul és bejárja Európa városait. Budapesten a Barba Negra fog majd otthont adni a fellépésnek. A koncert időpontja 2024. október 18., tehát még van egy év arra, hogy mindenki felkészüljön lélekben a Within Temptation érkezésére. Bővebben:

Budapestre jön a Within Temptation (RockStation)

A Sentinels bemutatja az új dalát, az új énekesét és bejelenti a következő EP-jét

Az amerikai progresszív metalcore zenekar a “Glitch” érkezésével és az “In Limbo” EP beharangozásával egy új fejezetet nyitott a korábbi frontemberük, Josh Hardiman augusztusi távozását követően. A fejleményekről többek között mi is beszámoltunk egy cikkben. Az új lemez október 27-én jelenik meg.

Csillagod vagyok: A KIES új dallal támad, melyen Köteles Leander zongorajátéka is hallható

A KIES év végi albumáról ezúttal a Csillagod vagyok vált elérhetővé a nagyérdemű számára. Ez a trekk is azt igazolja, hogy a lemez egy új receptre épül, eltérve az eddigi alapoktól. A dal elkészítésében Köteles Leander is közreműködött.

A zenekar közleménye a megjelent szingliről:

“A Csillagod vagyok talán az eddigi legmelankolikusabb tétel, amit valaha írtunk, mind szövegileg, mind hangulatilag. Erre az érzetre pláne rátesz még Köteles Leander zongorajátéka. Az év végén érkező nagylemez újabb előfutára ez a dal is, ami ismét erősíti, amit már egy ideje kommunikálunk, hogy ez a lemez tényleg más lesz, mint az elődei. Sokkal több stílus és hangulat fog keveredni rajta, mint eddig valaha.”

Október 5.

30Y: Az “arra indulok el” című számmal vezeti fel tizedik stúdióalbumát a pécsi alternatív rockzenekar

A dal egy saját klipet is kapott. Az itthon igencsak közkedvelt 30Y egy komoly mérföldkőhöz érkezik a decemberi nagylemezzel, melynek első hírnöke már felfedte magát a nagyközönség előtt. Bővebben a dalról, a videoklipről és az albumról:

„ÉN INKÁBB A FÁJDALOMBAN, MINT A ROHADT KÖZÖNYBEN” ÉRKEZIK A 30Y ÚJ LEMEZE – ITT AZ ELSŐ KLIPES DAL, AZ ARRA INDULOK EL (Recorder.hu)

Dance With Me: Kiadta legújabb dalát a Blink-182

Az új szingli megjelenésével a zenekar klasszikus felállása visszaevezett a slágeresebb vizekre, mindezt megfűszerezve egy Ramones-beöltözéssel. Az október 20-án debütáló kilencedik nagylemez eddig piacra dobott szerzeményeiről itt olvashattok részletesebben.

Október 6.

Evidence: Új Lamb of God-dal a népnek

Az amerikai groove metal formáció egy új szerzeménnyel rukkolt elő. A dal megjelenésével közel egy időben egy dokumentumfilmet is bemutatott a zenekar az “Omens” című albumuk elkészítéséről.

Október 8.

Invincible Shield: Jövő márciusban válik elérhetővé a Judas Priest új nagylemeze 

 A brit heavy metal óriás a bejelentés óta egy új számot is kiadott. A “Panic Attack” leleplezése után még nagyobb kihívást jelenthet a rajongók számára a várakozás. A lemez CD, kazetta és bakelit változatairól az alább láthattok egy kis válogatást:

Október 10.

Hivatalos megerősítést nyert, hogy hamarosan egy új számot ad ki a Grayscale Season

A svéd progresszív metalcore bandáról nehéz nem említést tennem. A 2022-es “Do You Like Violence” című nagylemez a nálunk kimaradó “Besztof 2022”-lista fix résztvevője lett volna, az olyan daloknak köszönhetően, mint például a “Now Let’s Make Those Teeth Leave Your Pretty Mouth“, ami talán nem meglepő módon egy saját On The Horizon részt is kapott. A zenekar tagjai instagramon jelentették be, hogy a közeljövőben érkezik egy új trekk. Ha egy külföldi underground csapatot keresel, akikben ott lehet számodra az a bizonyos plusz, akkor feltétlenül érdemes lecsekkolni a srácok munkásságát! A “Pink Mist“, a korong nyitódala ideális kiindulási pont az ismerkedéshez.

Október 12.

Videoklipet avatott a Slipknot! A Hive Mind című daluk kapott vizuális megvalósítást

A dal a zenekar tavalyi albumának, a “The End, So Far“-nak az egyik tétele. A klipet a banda alapító ütőhangszerese, M. Shawn „Clown” Crahan rendezte. Bővebben:

SLIPKNOT – Klippel a Hive Mind (HammerWorld)

Október 13.

Felavatta második dalát a Divent.

A Divent. egy energikus, négy fiatalból álló, magyar nyelvű, budapesti modern metal formáció progresszív elemekkel, női tiszta és extrém vokálokkal. A zenekar szeptemberben debütált a Demofób című számmal és látszólag a kezdeti lendület azóta is töretlen. Miután a Spiritbox hatására is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a női tiszta ének és dirty vokál vegyítése a keményzenében, érdekes és egyben izgalmas zenei projektje lehet az idei évnek a Divent., akiket épp emiatt érdemes lehet figyelemmel követni ebben az évben és a következőkben is. Az Idegen a maga hat és fél percével bőségesen megadja a teret arra, hogy meglessük, mennyire a mi világunk az általuk megvalósítani kívánt koncepció.

Rendesen földhöz vág a Cellar Door, a Spiritbox új száma

Nem véletlen, hogy a Divent.-nél megemlítettem őket, hiszen nem csak az elképzelés közös, de a nap is, amikor a legújabb szerzeményeik napvilágot láttak. A Spiritbox az elmúlt években egy meghatározó zenekarrá nőtte ki magát. Amióta felkapottá váltak, stabilan hozzák a jobbnál jobb megjelenéseket, amelyek alól nem kivétel a legújabb trekk sem. Hogy honnan ez a magabiztos kijelentés? Erre talán a legjobb választ a NuSkull alábbi cikke adhatja:

Egy huncut tiszta ének sincs a Spiritbox új számában (NuSkull.hu)

Megjelent a Rivers Ablaze negyedik albuma, az Omnipresence

A lemez tíz új progresszív, blackend death metal dalt fog össze. A minőségben most sem kell csalódni, a borító pedig a megtestesült gyönyör. Az “Omnipresence” CD kiadványként is elérhető a Metal.hu honlapján, így ha lecsapnál egy példányra, amíg még a készlet tart, akkor itt a lehetőség! Íme néhány gondolat a nagylemez mögött rejlő koncepcióról:

“Egy emberfeletti intelligenciával rendelkező, de alapjaiban az emberi romlásból, sötétségből és gonoszságból fakadó Entitás csillagászati mértékű, összekötött elmék kollektív végtelen hálóját, ezáltal létrehozni egy tényleges Mindenütt Jelenlévő (Omnipresent) lényt, akiről azt gondolja, Ő lesz majd az értelem megmentője, az összes tudás és bölcsesség hordozója, az igazi „Mindenható”. Hamar rájön viszont, hogy amit létrehozott az valójában a végtelenül terjedő őrület és káosz; a megfékezhetetlen, kozmikus, mindenhová elérő Halál.”

A zenekar a lemezt október 21-én, azaz ezen a héten szombaton élőben is bemutatja a Dürer Kert közönségének. Az este során a Noble Victory és az Exodikon is tiszteletét teszi a színpadon.

Ízelítőnek jöjjön az “Undisposed Entanglement” című dal, melynek klipjét Lerch Péter és a Carbon Head Production csapata készítette!

DArkSide: Újabb dal az elhalasztott Bring Me the Horizon-lemezről

A brit zenekar következő albumára, a “Post Human: NeX GEn“-re még nem meghatározott ideig várni kell, ezt enyhítendő megérkezett az új szingli, DArkSide címmel. Bővebben:

A Bring Me the Horizon átállt a sötét oldalra (NuSkull.hu)

Megjelent a budapesti Ébrenkert első nagylemeze

A “Hegyek között, város mélyén” elnevezésre hallgató korongon 12+1 dal foglal helyet. Az eddigi kislemezek felhozatala hallható egyben, melyek közül az első EP dalait teljesen újravették a srácok. Emellett kuriózumként egy Japanese deluxe edition is felkerült a kiadványra. Az alternatív rockzenekar tagjaival és legújabb alkotásukkal hamarosan ismét találkozhattok a Wayo tartalmai között.

GYERE FEL: A szorongás ötven árnyalatával üldöz minket a Meg Egy Cukorka új dala

A budapesti pop’art rockzenekar a PEDIG szeptemberi kiadását követően sem vett visszább az iramból és egy új számmal jelentkezett. Még mielőtt a dalszöveg mögöttes tartalmára kanyarodna a szó, ajánlanék egy lemezkritikát, ami a duó 2021-es albumát vette célkeresztbe:

MEG EGY CUKORKA – KERESEM (2021) (MusicTunnel)

A Meg Egy Cukorka frontemberének, Hárs Barnának a gondolatai a legújabb szorongó-szerzeményről:

„Ha tudnátok, hogy hogy lehet örülni egy szorongásmentes napnak! A GYERE FEL szövege számos olyan témát boncolgat, amely elől egyikünk sem menekülhet, legyen szó a pillanatok megélésének hiányáról, az állandó FOMO-érzésről, vagy önmagunk kereséséről a másokkal való kapcsolatainkban”

Eljött a nagy nap, debütált a Cataflamingo első albuma

Az ’Ajtónak támaszkodni’ című nagylemezzel egy korszak végéhez ért a Cataflamingo, lehetőséget adva valami egészen újnak. A feltörekvő hazai zenekar november 25-én avatja fel a lemezét a pécsi Heavy Mountain Olympia társaságában. Alább egy hosszabb interjút olvashattok, ami kitér a múltra, a jelenre és természetesen a jövőre is, azaz átfogó képet ad az album megszületéséről és arról is, amiért kiváltképpen várhatják a banda régi és új követői az elkövetkező hónapokat, éveket:

DEBÜT | Cataflamingo: Ajtónak támaszkodni – lemezpremier, interjú (Hajógyár)

by: Wolfy

Leave a Reply

, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d